Index Vakbarát Hírportál

Nem akadályozza az iskolahalasztást a hivatal

2021. március 13., szombat 20:55

Az esetek többségében jóváhagyják az iskolahalasztási kérelmeket a szakértők − írta meg a Magyar Nemzet. Ezzel együtt a minisztérium kész tovább finomítani a jogszabályt, hogy azok a gyerekek se szenvedjenek hátrányt, akiknek a szülei nem tudnak hatékonyan fellépni az érdekükben.

Rétvári Bence parlamenti államtitkár korábban elmondta: az előző rendszerben a nagycsoportosok további óvodában maradásáról szóló döntések egy része nem volt megalapozott, ezért vált szükségessé, hogy objektív szerv, az Oktatási Hivatal (OH) vizsgálja a kérelmeket.

Mint írják, a baloldal tavalyi életbe lépése óta amiatt bírálja a jogszabályt, hogy éretlen gyerekeket akar idő előtt iskolába kényszeríteni a kormány, ám az eddigi tapasztalatok szerint a döntési jogkörrel felruházott OH elsöprő többségben helyt adott a szülői kérelmeknek.

Rétvári Bence rámutatott: míg a döntés az óvodavezetők kezében volt, nagyon eltérő gyakorlat alakult ki az intézményeknél, ezeket szerette volna egységesíteni a kormány. Szerinte nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy indokolt esetben, ha a gyermeknek valóban fejlettségbeli hiányosságai vannak, akkor a felmentést engedélyező szerv meg fogja adni az engedélyt az iskolakezdés elhalasztására.

Az Oktatási Hivatalhoz ebben a tanévben 16 487 halasztási kérelem érkezett március 9-ig, és 96 százalékban helyt is adtak a szülői kérelmeknek, tehát a gyermek az óvodában maradhatott. Az esetek mintegy felében szakértőket is kirendeltek a megalapozottabb döntés érdekében − tájékoztatott az államtitkár.

Rovatok