Index Vakbarát Hírportál

Megtagadhatják a munkát a pedagógusok

2021. március 17., szerda 21:14

Egyre durvábban nő a koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon, és a halottak napi száma is tragikus: szerdára virradóra 195 halottról számolt be a hivatalos koronavírus tájékoztató oldal, ami azt jelenti, hogy ilyen sokan még nem haltak meg egy nap alatt idehaza a koronavírus szövődményei miatt. 

Az Országgyűlés keddi plenáris ülésén az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós arról beszélt, hogy a tanárok ugyanúgy megkapják az oltást, mint minden más magyar állampolgár, az életkoruknak és egészségi állapotuknak megfelelően, ami röviden nagyjából annyit jelent, hogy majd akkor kapnak oltást, amikor behívják őket oltakozni, szóval ugyanúgy, mint bárki más. 

A PDSZ korábban nyílt levelet írt a kormánynak, amelyben többek közt azt kérték, hogy azokat a dolgozókat, akik gyerekekkel foglalkoznak, soron kívül oltsák be.

A PDSZ országos választmányi tagja, Nagy Erzsébet az ATV híradójának az üggyel kapcsolatban A munka törvénykönyvét idézte, amely szerint a munkavállaló bizonyos esetekben megtagadhatja a munkát, ha az közvetlenül és súlyosan veszélyezteti az egészségét. Ez alapján 

minden olyan esetben, amikor ez a helyzet fennáll – például nem biztosítható a kellő távolságtartás, vagy nem biztosítanak olyan védőfelszereléseket, amivel biztonságban érezheti magát a munkavállaló –, erre a rendelkezésre hivatkozhat.

Közben az operatív törzs szerdán arról adott tájékoztatást, hogy egyre fiatalabbak a fertőzöttek, ugyanis a koronavírussal fertőzöttek átlagéletkora 45 év.

(Borítókép: Pedagógus távoktatásban tanít az egri Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézetében 2020. március 23-án. Fotó: Komka Péter / MTI)

Rovatok