Index Vakbarát Hírportál

Galgóczi Ágnes: Az oltás után is be kell tartani a járványvédelmi előírásokat

2021. március 26., péntek 16:30

Húsvétkor fegyelmezettnek kell lenni, ünnepeljünk szűk családi körben, amikor csak tudjuk, tartsuk be a maszkviselési kötelezettséget. Kiterjedt baráti látogatásokat ne tervezzünk, szabadtéri programokat lehet, de azt is a szűk családdal − tanácsolta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az RTL Klub reggeli műsorában.

A szakember hozzátette: bár a szennyvízadatok biztatók, hiszen a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja jelenleg stagnál, néhol pedig elkezdett csökkenni, kell még egy-két hét, mire az esetszámok is csökkenni kezdenek. Ugyanakkor kijelentette:

Bízom benne, hogy a fokozatos nyitás egy-két héten belül elkezdődhet.

Mint arról már korábban az Index is írt, az Országos Gyógyszerészeti Hatóság (OGYÉI) nemrég adta ki az engedélyt két újabb vakcinára. Galgóczi Ágnes elmondta, hogy a tárgyalások folyamatban vannak ezek beszerzésével kapcsolatban, de konkrét időpontot még nem tud mondani, hogy ezek mikor érkezhetnek Magyarországra. Mindkét vakcina vektortípusú, mint az AstraZeneca.

Minél több oltóanyag szükséges, hogy felgyorsítsák az oltási folyamatot az országban, ezért volt szükség a további két vakcina engedélyeztetésére − emelte ki az osztályvezető, aki arról is beszámolt, hogy már több mint hárommillióan regisztráltak az oltásra.

Jelenleg nagyon sokan szorulnak kórházi kezelésre, mert a brit mutáció egyre gyorsabban terjed, és súlyosabb fertőzést okoz. Ezért vannak a korlátozások és a lezárások, hogy az egészségügyről valamilyen szinten levegyük a terhet, és kevesebb beteg legyen − emelte ki Galgóczi Ágnes, aki hangsúlyozta: az oltás nem véd a fertőzéstől, de segít a betegség átvészelésében, ezért is fontos, hogy az oltottak ugyanúgy tartsák be a járványügyi előírásokat, mint a többiek.

Rovatok