Index Vakbarát Hírportál

Nem hiába ült repülőre Orbán Viktor

2021. március 30., kedd 16:52

Közös nyilatkozatot írt alá a kétoldalú kapcsolatok stratégiai partnerség szintjére emeléséről Savkat Mirzijojev üzbég államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök Taskentben az üzbég elnöki hivatal közlése szerint. 

Az üzbég tájékoztatás ezek közül a két külügyi tárca közötti,

említette meg.

Megállapodás született a debreceni egyetem üzbegisztáni képzéseinek programjairól is.

Azt már korábban megírta az Index tárgyalásokról, hogy az OTP a legnagyobb magyar bankként, itt az első külföldi bankként kaphatja meg azt a lehetőséget, hogy részt vegyen az üzbég bankrendszer privatizációjában.

Mirzijojev az eseményt követően a kun.uz üzbég hírportál szerint a sajtónak elmondta, hogy a kétoldalú kapcsolatok az elmúlt években dinamikusan fejlődtek – a kétoldalú áruforgalom négy év alatt megháromszorozódott –, és minőségileg új szintre emelkedtek. Mint mondta, a tárgyalások során elsősorban a gazdasági kapcsolatok továbbfejlesztése kapott komoly hangsúlyt.

Mirzijojev átnyújtotta a magyar vendégnek Arany János Rege a csodaszarvasról című költeményének nemrégiben Üzbegisztánban kiadott kötetét, amelynek előszavát ő maga írta. A mű fordítója Iszhak Ibragim, Vámbéry Ármin barátja volt, aki három évtizeden át élt a magyar fővárosban.

Üzbég tájékoztatás szerint a két vezető megállapodott a hosszú távú együttműködés megerősítésében, abban, hogy beindítják ennek új, kölcsönösen előnyös formáit, valamint a két ország üzleti körei és régiói közötti kapcsolattartásban. Megbeszélésük témái között szerepeltek kölcsönös érdeklődésre számot tartó nemzetközi és regionális kérdések. A felek megerősítették, hogy nézeteik és megközelítéseik a béke, a biztonság és a stabiltás megerősítésének az ügyében egybeesnek.

Számos kétoldalú megállapodást írtak alá a felek a kétoldalú üzleti tanács első ülésén is.

Orbán Viktort hétfőn a taskenti reptéren hétfőn Abdulla Aripov üzbég miniszterelnök fogadta. A magyar kormányfő érkezését követően a Musztakillik téren megkoszorúzta a függetlenség és a humanizmus emlékművét.

Rovatok