Index Vakbarát Hírportál

Nem egészségügyi, hanem egzisztenciális katasztrófa fenyegeti a hajléktalan embereket

2021. március 31., szerda 17:49

A koronavírus-járvány egy éve alatt a hajléktalanok körében sikerült elkerülni a tömeges egészségügyi katasztrófát a hajléktalanellátók által időben bevezetett járványügyi intézkedéseknek is köszönhetően, ugyanakkor egzisztenciális katasztrófa figyelhető meg – foglalta össze a hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-i országos felmérés tapasztalatait a Menhely Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Győri Péter, aki egyben a kutatást végző Február Harmadika Munkacsoport vezetője is, elmondta: a munkaképes korban lévő hajléktalanok 42 százalékának csökkent a jövedelme, csaknem minden második dolgozó elveszítette munkáját, továbbá másfél-kétszeresére nőtt a semmilyen jövedelemmel nem rendelkezők aránya. Mindez a válaszadók 20-30 százalékánál az alapvető szükségletek kielégítését, a táplálkozást, öltözködést és gyógyszerek beszerzését is folyamatosan korlátozza.

Idén 1500, közterületen élő és 5200 hajléktalanszállón lakó ember válaszolt önkéntesen az országos adatfelvétel kérdéseire. A válaszokból kitűnik, hogy a hajléktalanok zöme jól tájékozott a koronavírus tüneteit illetően.

A felmérés szerint a járványügyi védelem, beleértve a tesztelést, nagyon különböző mértékben jutott el a hajléktalanokhoz, a települések közötti különbségek igen nagyok – írja az MTI. Budapesten az összes megkérdezett 73 százaléka volt tesztelve, Miskolcon, Szegeden, Zalaegerszegen, Nyíregyházán és Kecskeméten azonban a válaszadók többségét nem tesztelték.  Az elmúlt egy év alatt országosan a válaszadók 57 százaléka esett át tesztelésen. Az összes válaszadó 10 százalékának, az összes tesztelt 19 százalékának volt a tesztje pozitív.

A felmérés vezetője emlékeztetett arra, hogy a koronavírus miatt elhunyt hajléktalan emberekről – az adatfelvétel természete miatt – nincsenek információik.

A koronavírus-járvány miatt gyakorlatilag tömeges egészségügyi katasztrófára számított sok ember a körülmények – az utcán élés és a tömeges szállások – miatt. Győri Péter azonban elmondta, hogy a hajléktalanokat ellátó intézmények már tavaly március legelején jelentős védekezési szabályokat vezettek be. Ha ezt nem tették volna, az ellátórendszer „bebukott volna”, és tömeges katasztrófa következett volna be – szögezte le.

Azt nem tudják, hogy az egzisztenciális katasztrófát mikorra és hogyan lehet majd kiheverni, de abban biztosak, hogy ehhez kevesek lesznek az ellátórendszer szolgáltatásai, szükség lesz más segítségre is.

Rovatok