Index Vakbarát Hírportál

Egyre több a grizzly az Egyesült Államokban, nem hagynák tovább terjeszkedni őket

2021. április 1., csütörtök 14:18

Egyre nagyobb területen vannak jelen a grizzlymedvék az amerikai Sziklás-hegység egyes részein, de továbbra is védelemre szorulnak − állapították meg a szakemberek, akik szerint az ország egyetlen más térsége sem alkalmas a ragadozók újbóli betelepítésére.

Az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat (FWS) csaknem egy évtized után először adott ki jelentést a kontinentális Egyesült Államokban élő grizzlyk helyzetéről. A ragadozók populációi két területen növekedtek az elmúlt tíz évben. 

A Yellowstone Nemzeti Parkban élő grizzlyk száma meghaladta a 700-at,
a Montana állambeli Glacier Nemzeti Park körül több mint ezer példány él.

A Sziklás-hegység érintett térségének többi részén továbbra is alacsony a grizzlyk száma. A szakemberek aláhúzták, hogy a már meglévő populációk erősítésére kell fókuszálni, és nem a medvék betelepítésére az ország más részeire.

Korábban több tízezer grizzly élt Észak-Amerika nyugati felén, ám a vadászat, a csapdák és a természetes élőhelyeik elvesztése miatt a ragadozók többsége odaveszett az 1900-as évek elejére. A grizzlyk a fenyegetett fajokat megillető védelmet élveznek a kontinentális Egyesült Államok területén 1975 óta, ami lehetővé tette a populációik lassú regenerálódását néhány területen.

Rovatok