Index Vakbarát Hírportál

Immunológus: koronavírus elleni spray lehet a jövő vakcinája

2021. április 3., szombat 11:49 | aznap frissítve

Idén még nem tervezhetünk teljesen felszabadultan nyaralást – állítja Erdei Anna immunológus a Népszavának adott interjújában. Az ELTE Immunológiai Tanszékének oktatója, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja mindezt azzal indokolja, hogy az új koronavírus-mutánsok, elsősorban a brit variáns miatt a széles körű védettséget jelentő nyájimmunitás eléréséhez megközelítőleg a lakosság 85-90 százalékát be kellene oltani.

A szakember úgy tudja, hogy a lakosság húsz százalékát kitevő gyerekek oltását ráadásul legkorábban csak ősszel lehet elkezdeni.

Ha májusban meg is kezdődik a fiatalok beoltása, a második oltásuk után az ő védettségük leghamarabb a nyár közepére alakul ki. Éppen ezért a maszkhasználat, a távolságtartás és rendszeres kézmosás még várhatóan az év végéig velünk marad – mondja Erdei Anna.

A most alkalmazott védőoltásoknak köszönhetően elsősorban a tüdőnk szerez védelmet a koronavírussal szemben, amely a külvilággal közvetlenül érintkező felső légutak nyálkahártyával borított felületére nem terjed ki. 

Miután a vírus szájon és orron át bejutva fertőz, ezért a fertőzés kapujának védelmét a jelenleg fejlesztés alatt álló új vakcinák biztosíthatják majd. Ezeket várhatóan spray formájában fogják alkalmazni – teszi hozzá az immunulógus.

Erdei Anna azt is felveti, ha sikerül hatékony vírus elleni sprayt fejleszteni, könnyen lehet, hogy ez önmagában elengedő lesz.

Ha megakadályozzuk, hogy a vírus a felső légutakban elszaporodjon, majd onnan lejjebb jusson és megfertőzze a tüdőt, akkor nincs szükség további védelemre.

Mindeközben Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott legutóbbi interjújában már arról beszélt, hogy az oltási programnak köszönhetően szabad nyarunk lehet az idén. Az már biztos, hogy a nagyobb nyári fesztiválok közül a VOLT és a Balaton Sound biztosan elmaradnak, ugyanakkor a kisebb fesztiválok még túlélhetik Márta István, a Fesztivál Szövetség elnöke szerint. 

A korábbi tapasztalatok alapján esetleg április közepén, végén kezdhet csökkenni a vírus terjedése, és talán valamikor nyárra lélegezhetünk fel – erről március végén beszélt Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

(Borítókép: Huszti István / Index)

Rovatok