Index Vakbarát Hírportál

Egész Székesfehérvár megkaphatná az oltást a tegnap érkezett szállítmányból

2021. április 2., péntek 12:38

Több mint 218 ezer koronavírus elleni AstraZeneca-vakcina érkezett Magyarországra csütörtökön – olvasható a kormányzati tájékoztató oldalon. Közleményükben kiemelték: a legújabb kutatások szerint a második dózist követően a vakcina hatékonysága a Covid–19-betegség megelőzésében 76 százalékos, míg a súlyos vagy kritikus állapotú betegség kivédésében 100 százalékos.

Az AstraZeneca első vakcinaszállítmánya – az Európai Bizottság január 29-i feltételes forgalomba hozatali engedélyét követően – február 6-án érkezett meg Magyarországra. Azóta

további nyolc időpontban, heti rendszerességgel, két hónap alatt 666 700 adag oltóanyagot küldött a brit–svéd vállalat.

A csütörtökön érkezett 218 400 adag AstraZeneca-vakcina eddig a legnagyobb egyszerre érkező mennyiség az európai uniós beszerzésből, ami 109 200 ember kétszeri oltását teszi lehetővé, ez megfelel egy nagyobb magyar város, például Székesfehérvár vagy Kecskemét teljes lakosságának.

Az AstraZeneca folyamatosan dolgozik a kapacitás bővítésén, hogy – a vállalat nemzetközi ellátási láncát sújtó exportkorlátozások ellenére – 2021 első fél évében 100 millió adag oltóanyagot tudjon leszállítani az Európai Unió országaiba, és lakosságarányosan Magyarországra. Ennek megfelelően a következő hónapokban a gyártási tételek felszabadítása szerinti ütemezésben további több százezer oltóanyag érkezése várható Magyarországra – írták.

Kitértek arra is, hogy az Európai Unió Gyógyszerügynöksége a napokban elfogadta a vakcina új elnevezését, így mostantól az AstraZeneca az Európai Unióban Vaxzevria márkanév alatt forgalmazhatja oltóanyagát. A teljes névátállás körülbelül hat hónap múlva várható, de az új márkanév semmilyen változást nem jelent sem az oltóanyagban, sem az AstraZeneca politikájában, mely szerint a világjárvány ideje alatt önköltségi áron biztosítja a világ számára a vakcinát – olvasható a közleményben.

Március elején és azóta több ország bejelentette: elővigyázatosságból ideiglenesen felfüggesztik az AstraZeneca oltóanyagának használatát, miután több olyan esetet is jelentettek, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében. Az AstraZeneca oltóanyagának használatát Németországtól Írországon és Franciaországon át Olaszországig egy sor európai ország függesztette fel.

A korlátozást egyes országok azóta feloldották, mások megerősítették. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) március 31-én közölte: a vizsgálatok továbbra sem azonosítottak kockázati tényezőket sem életkorral, sem pedig a vérrögképződéssel összefüggő rendellenességek korábban jelzett nagyon ritka eseteivel kapcsolatban az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyaga esetében. 

A nagyon kisszámú, véralvadással kapcsolatos esetek közötti összefüggés továbbra sem bizonyított. Mivel azonban lehetséges, a vakcina esetleges mellékhatásainak elemzése folytatódik

– írta az EMA közleményében, hozzátéve, hogy a vakcina előnyei továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait. Az ügynökség illetékes kockázatértékelő bizottsága (PRAC) jövő hétre tervezett havi ülése után naprakész információkat tesz közzé az AstraZeneca oltóanyaga vizsgálatának állásáról. Tóth Sándor szegedi virológus úgy látja, a legnagyobb valószínűség szerint a trombózisos eseteket maga a koronavírus okozta, nem pedig a brit–svéd AstraZeneca vakcinája.

(Borítókép: Egy férfi megkapja az AstraZeneca koronavírus elleni vakcina első adagját egy háziorvosi rendelőben 2021. március 31-én. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)

Rovatok