Index Vakbarát Hírportál

A bürokrácia nehezíti a Covid-önkéntesek dolgát

2021. április 23., péntek 16:30

Folyamatos az érdeklődés a Magyar Orvosi Kamara önkéntes programja iránt. A Spartacus programot március közepén hirdette meg a kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke, de úgy véli, a bürokrácia ellehetetleníti a program sikerét.

Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke elmondta, hogy napi szintű problémát jelentett az ápolók leterheltsége a Covid-osztályokon, ezért szükségesnek vélték az önkéntesek bevonását a betegellátásba.

Alapvetően olyan feladatokra készítjük fel őket, amit egészségügyi végzettség nélkül is el lehet látni egy kórház covid-osztályán, vagy egy háziorvosi oltás során, vagy egy oltóközpontban

– fogalmazta meg röviden az önkéntesek által ellátható teendőket, de kiemelte: az önkéntesek ugyan covid-betegek ellátásában vesznek majd részt, de nem az intenzív részlegen.

Mi, akik dolgozunk koronavírusos osztályokon, azt láttuk, hogy nagyon nagy a beteg-biztonsági kockázat. Ha az idő alatt, míg a nővér nem tudja újra ellenőrizni az oxigént kapó beteget, az oxigénkanül kicsúszik az orrából, és nem tudja megfelelően visszahelyezni, akkor ez akár az életébe is kerülhet

– hívta fel a feladat fontosságára a figyelmet.

Vannak azonban kisebb jelentőségű feladatok is, példaként említette, hogy a betegek telefonja gyakran leesik a földre, vagy nehezen tudnak infúzió miatt inni.

Ezekhez a feladatokhoz nem szükséges szakképesítés, ezeket a feladatokat eddig a látogatók tették meg, de most nincs erre lehetőség

– tette hozzá a megyei elnök.

A már végzett önkéntesek jelen pillanatban egyházi kórházakban látnak el feladatokat. Az állami fenntartású kórházakban más a helyzet. Még nehezen fogadják el a kívülről érkező munkaerőt – mutat rá a helyzet nehézségére Szijjártó.

Nagyon nagy az ellenállás ebben a hierarchikus rendszerben. A kórházak részéről mindig az a kérdés, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság támogatja-e, befogadja-e a programot. Amíg ez nem történik meg, addig sajnos nehezen tudnak segíteni az önkéntesek a kórházakban – fogalmazta meg a dilemmát Szijjártó. 

(Borítókép: Védőfelszerelést viselő ápolók a fővárosi Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 9-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok