Index Vakbarát Hírportál

Tovább csökken a fertőzöttek száma, kevesebben vannak kórházban

2021. április 25., vasárnap 09:35

Vasárnapra virradóra 2328 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 769 518 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma – közölte a központi tájékoztató oldal. Elhunyt 205, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 26 625 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 482 207 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 260 686 főre csökkent. Kórházban 6284 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 790-en vannak lélegeztetőgépen. Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 596 129 fő, közülük 1 621 420 fő már a második oltását is megkapta.

Szombatra 2796 új fertőzöttet azonosítottak, és elhunyt 212 beteg. Kórházban 6737 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 813-an voltak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma 3 576 705 fő volt, közülük 1 552 685 fő kapta meg a második oltását. A kormányzati tájékoztató oldal adatai szerint a legfiatalabb áldozat egy 32 éves férfi volt, akinek az alapbetegsége kóros elhízás volt.

A regisztráltak száma már meghaladta a 4,4 milliót, és 73 százalékuk már megkapta az oltást. Megnyílt az online időpontfoglaló rendszer minden érvényes regisztrált számára, jelenleg hétfői, keddi és szerdai napokra lehet időpontot foglalni a kórházi oltópontokra, ahol Sinopharm-vakcinával oltják a jelentkezőket.

Miután a beoltottak száma elérte a három és fél milliót, a vendéglátó teraszok szombattól kinyithattak. Reggel öt óra és este fél tíz között lehetnek nyitva. Az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen. Az esti kijárási tilalom kezdete 23 órára módosul – jelent meg a pénteki Magyar Közlönyben.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádiónyilatkozatában bejelentette a négymillió beoltott után várható további újraindítási lépéseket: megnyitják a szolgáltatások széles körét azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk. Megnyílhatnak a színházak, a tánc- és zeneművészeti események, a cirkusz, az edző- és fitnesztermek, a jégpályák, az állatkertek, a fürdők és uszodák, a játszóházak, a sportesemények, a kalandparkok, és kinyithatnak a szállodák, az éttermek belső helyiségei is.

Felhívják a figyelmet, hogy a brit vírusmutáns továbbra is napi több ezer embert fertőz meg, ezért az általános óvintézkedések és higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen:

A kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van érvényben.

(Borítókép: Védőfelszerelést viselő orvosok a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2021. április 12-én. MTI / Balogh Zoltán)

Rovatok