Index Vakbarát Hírportál

A székletünk is árulkodik a koronavírusról

2021. május 3., hétfő 20:23

Minden második Covid-beteg emésztési panaszokkal küzd, akár a gyógyulást követően is. A vírus belobbanthat korábban nem diagnosztizált, súlyos, emésztőrendszert érintő betegségeket is, így ajánlott orvoshoz fordulni.

A Covid–19 vírus az úgynevezett ACE-2 receptorokhoz kapcsolódik a hámsejtek felszínén, amelyek jelen vannak a tüdőben és a tápcsatorna teljes területén egyaránt. A vírus tehát károsíthatja a gyomor és béltraktus teljes szakaszán, a májban és az epeutakban jelen lévő hámsejteket. A betegség alatt az orvosok megfigyelték, hogy nagy mennyiségű vírus ürül a széklettel, sőt még olyankor is pozitív lehet egy már gyógyultnak nyilvánított koronavírusos beteg anális tesztje, amikor az orr- és garatváladékból már nem kimutatható a kórokozó. Előfordul, hogy az első tünetek megjelenése után 16 nappal még mindig megtalálható a vírus a székletben. 

Sike Róbert, az Affidea Gasztroenterológiai Központ gasztroenterológus főorvosa szerint 

fontos lenne az igazolt fertőzöttek WC-használati szokásaira és a rendszeres fertőtlenítésre jobban odafigyelni, közvetlenül a gyógyulást követően is.

A főorvos emlékeztet: a fertőzötteknél igen gyakoriak az emésztési panaszok: émelygés, hányinger, hasmenés, hasi fájdalom, görcsök és súlyos esetben bélvérzés. Minden ötödik betegnél csak az emésztőrendszert érintő panaszok lépnek fel izoláltan, esetleg szag- és ízvesztéssel kombinálva.

A tipikus felső légúti tüneteket produkáló fertőzöttek 40-50 százalékánál viszont a betegség az emésztőrendszert is érinti, és ezek sokkal gyakoribbak és komolyabbak a súlyos, kórházban ápolt Covid-betegeknél. Sokszor már csak boncoláskor derül ki, hogy például bélvérzése is volt a vírus következtében elhunyt páciensnek. Általánosságban elmondható, hogy önmagában a koronavírus nem képes belső vérzést okozni, ugyanakkor a már meglévő hámsérüléseket a bélrendszerben, a gyomor felmaródásait, a nyelőcsővisszér-tágulatot képes irritálni annyira, hogy azok vérezni kezdjenek.

Sike Róbert szerint a vírusfertőzésen átesett betegeknek a fertőzésből való gyógyulást követően 4-6 héttel érdemes gasztroenterológushoz fordulni, aki egy ultrahangos vizsgálattal, részletes laborvizsgálattal ellenőrzi a máj állapotát és gyógyulását. 

(Borítókép:  Dr. Jose DeLeon megvizsgálja Lavon Colemant, akinél Covid–19-et diagnosztizáltak, miután gyomorfájással érkezett a Roseland Közösségi Kórházba 2020. december 17-én, Chicago Illinois-ban. Fotó: Scott Olson / Getty Images)

Rovatok