Index Vakbarát Hírportál

Hulladék hömpölyög a Szamoson

2021. május 20., csütörtök 13:13

Az áradó Szamos a romániai vízgyűjtőről hulladékot és nagyobb mennyiségű szerves anyagot sodor magával, ezért ismét munkába állt a vízügy hulladékmentesítő géplánca, ezúttal a Szamos menti Olcsván – tájékoztatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI-t.

Az elmúlt napok csapadékos időjárása következtében kisebb árhullámok indultak el a Felső-Tisza külföldi vízgyűjtőjén. A helyszíni megfigyelések és az erre a célra kiépített képei azt mutatták, hogy az áradó Szamos a romániai vízgyűjtőről hulladékot és nagyobb mennyiségű szerves anyagot, például faágakat sodor magával, ezért a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság elrendelte a legmagasabb, harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget a Szamos olcsvai kármentesítő helyén.

Az OVF munkatársai hajókkal részlegesen elzárták a folyómedret, az így feltorlódott és partra terelt uszadékot pedig a nap 24 órájában folyamatosan távolítják el a vízből, majd újrahasznosításra szelektálják.

Csütörtök reggel már percenként 100-120 műanyag palack érkezett a folyón.

Eddig mintegy 12 köbméter hulladéktól tisztították meg a Szamost. Az OVF közlése szerint a 2019-ben kifejlesztett munkagépláncot már hetedik alkalommal használják.

Az előrejelzések szerint a Felső-Tiszán az elkövetkező napokban csak kisebb áradás várható, ezért ukrán területről nem számítanak hulladék érkezésére.

Kamerás vízminőségi riasztórendszerrel és gátőrökkel folyamatosan figyelik a folyókon érkező szennyezés intenzitását. A munkagéplánc pedig mindaddig dolgozik az érintett szakaszon, amíg PET-palackkal kevert uszadékot észlelnek a Szamoson.

Rovatok