Index Vakbarát Hírportál

Újra karcolhatjuk a 30 fokot

2021. május 23., vasárnap 06:22 | aznap frissítve

Szombaton már tényleg mindenki úgy gondolta, hogy kezd túl sok lenni az esőből, főleg, hogy itt a hosszú hétvége, jobb lenne egy pici napsütés. Jó hír, hogy az Időkép előrejelzése szerint vasárnap fokozatosan egyre kevesebb helyen számíthatunk esőre, záporra. A nyugati-északnyugati szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik. Hajnalban 6 és 13 fok között alakult a legalacsonyabb hőmérséklet.

Napközben nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt, 14 és 26 fok közötti értékeket mérhetünk a délutáni órákban, délkeleten és délen lesz a legmelegebb.

Hétfőn délkeletire fordul az áramlás, mely többfelé megélénkül. Eleinte szárazabb lesz az idő, majd napközben délnyugat felől csapadék érkezik, keleten, északkeleten tarthat ki estig a száraz idő. Délután 16–25 fok között alakul a csúcshőmérséklet, nyugaton, északnyugaton mérhetjük az alacsonyabb értékeket.

Kedden egy hidegfront miatt többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok. Az északnyugatira forduló szelet egyre többfelé kísérhetik élénk, erős, helyenként viharos lökések. A legmagasabb hőmérséklet 15 és 30 fok között alakul, északnyugaton, nyugaton lesz a hűvösebb, délkeleten a legmelegebb idő.

Szerdán és csütörtökön már naposabb időre van kilátás, számottevő csapadék sem valószínű. A szél is veszít erejéből. Szerdán 19–23, csütörtökön 21–25 fokot mérhetünk a délutáni órákban, plusz azt mindenféleképpen tartsa fejben, hogy nézzen föl az égre a nap folyamán, megéri. 

Fejfájás, hányinger

Szóljunk néhány szót a frontra érzékenyekről is. Ma gyenge hidegfronti hatás érvényesül, emiatt fejfájás, görcsös panaszok, hasi és izomgörcsök jelentkezhetnek. A szelesebb tájakon élők ingerlékenységet, nyugtalanságot is tapasztalhatnak.

A záporok környezetében átmenetileg felerősödhetnek az asztmatikus tünetek, nehézlégzés is előfordulhat. A fülledtebb idő miatt keringési panaszok is jelentkezhetnek.

A csapadékos tájakon élők hő- és komfortérzete romolhat, amit a feltámadó északnyugati szél tovább fokozhat. A borongósabb idő lehangoltságot, kedvtelenséget okozhat.

Aki vezet, annak fel kell készülnie arra, hogy bár kevesebb csapadékra számíthatunk, nem mindenhol fog felszáradni, így több helyen vizes, csúszós utakkal találkozhatunk.

Rovatok