Index Vakbarát Hírportál

Ez volt a legdurvább politikusi beszólás az Index olvasói szerint

2021. május 31., hétfő 21:44

Ma arra volt kíváncsi az Index, hogy olvasóink szerint melyik volt parlamenti demokráciánk mélypontja a rendszerváltozás óta. Kövér László házelnök mellett Jakab Péter és Németh Szilárd is dobogós, de azt is neccesnek tartják olvasóink, amikor Orbán Viktor csicskapártnak hívta a Jobbikot még évekkel ezelőtt.

Aktuálisabb nem is lehetne a téma, hiszen zajlott az élet hétfőn is a parlamentben: a napirend előtti felszólalásokban szóba került az őszödi beszéd, Mészáros Lőrinc, Szíj László és Orbán Viktor.

Gyurcsány Ferenc indulatosan beszólt, kiderült, hogy ki dirigál a baloldalon, továbbá téma volt a klímaváltozás is. A „bemelegítés után” aztán jött a java, amikor azonnali kérdéseket intézhettek a képviselők a miniszterelnöknek – Jakab Péter börtönválogatottat, Orbán Viktor bohócokat emlegetett. A Jobbik frakcióvezetőjét figyelmeztette is a házelnök, hogy nem lesz jó így, Szabó Tímeától pedig azt követően, hogy az Diákvárosról és a Fudan Egyetemről kérdezte a kormányfőt, el is vették a szót.

Láthattuk, hogy az ellenzék és a kormány oldaláról is voltak erősebb, pikírt odaszólások:

Az országházi szájkarate nem új keletű, az viszont egyedi eset, hogy az Országgyűlés elnöke nemrég minden eddiginél magasabb, 9,6 millió forint pénzbírságot rótt ki Jakab Péterre, miközben persze messze nem ő az egyetlen képviselő, aki beszólogat másoknak. 

A mélypontokból hatot gyűjtött össze az Index parlamenti napindítónak:

  1. „Önmagában méltatlan, hogy a tőlem balra helyet foglaló képviselő hölgyek és urak egyáltalán itt ülhetnek ebben az Országgyűlésben.” – Kövér László az MSZP és a DK képviselőire utalva (2012. április 2.)
  2. „Mozog a szád, tehát hazudsz! Ilyen egyszerű ez!” – Németh Szilárd István (Fidesz) Lukács Zoltán (MSZP) felszólalása alatt (2016. április 12.)
  3. „Önök a Jobbikból, egy nemzeti radikális pártból egy csicskapártot csináltak.” – Orbán Viktor miniszterelnök a Jobbikról (2017. március 17.)
  4. „Bevallom őszintén, kicsit meg vagyok szeppenve, isten bizony, ennyi bűnöző előtt én még életemben nem beszéltem.” – Jakab Péter a Fidesz–KDNP képviselőiről (2018. június 4.)
  5. „Muszáj hazudnia, mert túl sokat lopott.” – Hadházy Ákos (független képviselő) felemelt táblájának a szövege Orbán Viktornak címezve (2019. október 28.)
  6. „Maguk tolvajok. A jövő, a lehetőség, egy új világ tolvajai.” – Gyurcsány Ferenc (DK) a kormánypárti képviselőknek (2021. május 17.)

Ezt követően szavazást indítottunk, hogy olvasóink szerint melyik mondat volt a legdurvább. A voksolást este lezártuk,

Íme az eredmény!

A 11 234 ezer szavazóból

(Borítókép: Az Országgyűlés plenáris ülése 2021. április 26-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok