Index Vakbarát Hírportál

Elfogyott az AstraZeneca

2021. június 1., kedd 19:26

Már nem lehet online időpontot foglalni a koronavírus elleni AstraZeneca-vakcinával történő oltásra. A brit-svéd oltóanyaggal való oltásra egy ideig nem hirdetnek időpontot, mert a beérkező – csökkentett – szállítmányokat a második körös oltásokhoz használják fel.

Az online időpontfoglaló ugyanakkor továbbra is folyamatosan működik – olvasható a kormányzati tájékoztató oldalon. Az érvényesen regisztráltak, köztük a 16–18 évesek is automatikusan, SMS-értesítő nélkül foglalhatnak időpontot a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Országosan Pfizer-, Sinopharm- és korlátozott mennyiségben Szputnyik V vakcinával történő oltásra foglalható időpont, de egyes oltópontokon Janssen- és Moderna-oltóanyag is elérhető.

Felhívták a figyelmet, hogy az orosz Szputnyik V vakcinából már nem érkezik több szállítmány, az utolsó készlet van kint a kórházi oltópontokon. Kérik, hogy aki az orosz vakcinát szeretné kapni, mielőbb foglaljon időpontot.

Használati útmutató

Mint arról az Index beszámolt, az internetes időpontfoglaló rendszer április 23-tól üzemel. A foglaláshoz már nem kell SMS, minden érvényes regisztrációval rendelkező jelentkezhet az oltásra.

Az időpontfoglaló kezelése nagyon könnyű, a tajszám és a születési dátum megadásával tudnak belépni a regisztráltak. Ezt követően kiválaszthatják, melyik napon hány órakor, melyik településen és ott melyik kórházi oltóponton szeretnék megkapni az oltást.

Mindenki csak egy foglalást tud végezni, és a véglegesített foglalás már nem módosítható. A foglalásnál érdemes arra is gondolni, hogy a jelentkező a második oltást is ugyanazon a kórházi oltóponton fogja megkapni, ahol az elsőt. A regisztrált az időpontfoglalásról visszaigazoló e-mailt, sőt az oltás előtti nap emlékeztető e-mailt is kap. A foglalás visszaigazolása ki is nyomtatható.

Kérik, hogy a lefoglalt időpontban pontosan jelenjen meg az oltakozó, az oltásra vigye a személyi igazolványát, a tajkártyáját, a kitöltött és kinyomtatott hozzájáruló nyilatkozatot és lehetőleg a kinyomtatott foglalás visszaigazolását is. Külön felhívják a figyelmet, hogy a 16–18 éveseknek szülői hozzájárulási nyilatkozatot is kell vinniük, ezt ide kattintva tudják letölteni.

Kérdések és válaszok

Minden olyan regisztrált, aki még nincs beoltva, és akinek már feldolgozták, illetve érvényesítették a regisztrációját. Ide kattintva ellenőrizheti, hogy a regisztrációja milyen státuszban van.

Nem. Csak a már feldolgozott, érvényes regisztrációval rendelkezők jogosultak az időpontfoglaló használatára. Ha néhány napja regisztrált, türelmet kérnek a regisztráció érvényesítéséig. Azt követően már használható az időpontfoglaló.

Az időpontfoglalóban felajánlott vakcinákra van lehetőség időpontot foglalni. A felajánlott lehetőségek a rendelkezésre álló vakcinák függvényében változnak. Jelenleg országosan Pfizer-, Sinopharm-, Szputnyik V és egyes oltóhelyeken Janssen- és Moderna-vakcinával való oltásra lehet időpontot foglalni Az érvényes regisztrációval rendelkező 16–18 éves regisztráltak Pfizer-oltásra jogosultak.

Minden, az időpontfoglaló rendszerben felajánlott kórházi oltópontra.

Nem, akár más településen található kórházi oltópontra is. A foglalásnál azonban figyelembe kell venni, hogy a második oltást ugyanott adják be, ahol az elsőt.

Nem.

Igen.

Aki időpontot foglalt, lehetőleg jelenjen meg az oltáson. Ha valamilyen oknál fogva mégsem tud elmenni, akkor is jogosult marad az oltásra a későbbiekben.

Akit a háziorvos is hív oltásra, jelezze, hogy már foglalt online időpontot kórházi oltópontos oltásra. Így a háziorvos másnak tudja felajánlani a vakcinát.

Minden regisztrált saját maga számára tud időpontot foglalni. Természetesen ha családtagok külön-külön találnak olyan időpontot az oltásra, amikor együtt is tudnak menni, megtehetik.

Nem.

Az AstraZeneca- és a Pfizer-vakcina alkalmazási előírása szerint igen, ez az oltás krónikus betegséggel rendelkező személyeknek is adható, akiknél nem áll fenn oltásra vonatkozó ellenjavallat. A Sinopharm-vakcina az egyensúlyban tartott, megfelelően kezelt krónikus betegnek adható. A Szputnyik-vakcinát pedig bizonyos – az alkalmazási előírásban rögzített – kockázati krónikus betegségek esetén nem adják.

De mint minden más oltásnál, itt is az oltóorvos hatásköre eldönteni, hogy adható vagy sem. Ezért fontos kitölteni a hozzájáruló nyilatkozatot a meglévő betegségek feltüntetésével, és a meglévő krónikus betegséget az oltóorvosnak az oltás előtt szóban is jelezni.

Nem. Azok foglalhatnak így időpontot, akik még egyáltalán nem kaptak oltást. Akik már megkapták az első oltásukat, a másodikat is ugyanott kapják.

Ha jelenleg akut koronavírus-fertőzött vagy egyéb más lázas, akut betegsége van, most nem oltható. Természetesen jogosult marad az oltásra később is.

Már azoknak az oltása is lehetővé vált, akik három hónapon belül estek át a koronavírus-fertőzésen. Azonban az oltóorvos hatásköre mindig eldönteni, hogy oltható vagy sem.

A tajkártyát, a személyi igazolványt és a kitöltött hozzájáruló nyilatkozatot, amelyet ide kattintva tölthet le. Lehetőség szerint a kinyomtatott visszaigazolást az időpontfoglalásról. A 16–18 éveseknek szülői hozzájárulási nyilatkozatot is kell vinniük az oltásra, ez ide kattintva letölthető

Nem. Az oltóponton az első oltás beadásakor automatikusan kap egy időpontot a második oltásra.

Még nem. Nekik jelenleg még a regisztráció zajlik a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. Oltásuk részleteiről a kellő időben tájékoztatást adnak a kormányzati információs oldalon.

A regisztráltak 91 százaléka már oltáshoz jutott

Keddre 174 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak 12 782 mintavétel alapján, ezzel a járvány kezdete óta összesen 804 712 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 28 beteg, eddig összesen 29 761 életet követelt a járvány idehaza. Kórházban 947 koronavírusos beteget ápolnak, közülük százan vannak lélegeztetőgépen.

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 5 176 630, közülük 3 655 647 fő már a második oltását is megkapta.

(Borítókép: Az AstraZeneca vakcinája egy kórházban Székesfehérváron 2021. május 6-án. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)

Rovatok