Index Vakbarát Hírportál

Támogatja a parlamenti bizottság a Magyar Honvédség új parancsnokának kinevezését

2021. június 1., kedd 22:12

Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy lesz a Magyar Honvédség parancsnoka − olvasható a Honvédség honlapján. Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága hat igen, egy nem és két tartózkodás mellett támogatta a kinevezést.

Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy egy kiváló katona, aki hazai és külföldi szolgálatával, tapasztalataival eddig is nagyban hozzájárult a Magyar Honvédség sikereihez. A vezérőrnagy eddigi pályája során a katonák humán kérdéseivel is sokat foglalkozott

− méltatta Benkő Tibor honvédelmi miniszter a leendő parancsnokot.

A parlamenti bizottság kedden hallgatta meg a Magyar Honvédség parancsnokának jelölt Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagyot, aki hangsúlyozta:

a feladatom az, hogy elődeim munkáját folytatva a térség meghatározó, ütőképes haderejét építsük tovább.

Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke szerint Ruszin-Szendi Romuluszt rendkívül felkészült, precíz katonának ismerte meg, parancsnoki kinevezését „maximálisan támogatja”.

Vadai Ágnes, a bizottság DK-s alelnöke viszont azt mondta: nemmel fog szavazni, mert politikai kinevezettnek tartja, egyúttal sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy katonák politikai pozíciókba kerülnek.

Korom Ferenc május 20-án kezdeményezte a parancsnoki beosztásból történő felmentését. Áder János köztársasági elnök május 26-án − június 1-jei hatállyal − felmentette. A miniszter ezzel egyidejűleg kezdeményezte Ruszin-Szendi Romulusz helyettes államtitkári felmentését, mert úgy látta: ő lenne alkalmas a Magyar Honvédség parancsnoki feladatainak ellátására. A hadsereg éléről távozó Korom Ferenc vezérezredesnek kedden Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend Középkeresztjét (katonai tagozat) adományozta.

Rovatok