Index Vakbarát Hírportál

Nem ismerte be bűnösségét az iszlamista férfi

2021. június 3., csütörtök 19:37 | aznap frissítve

A Fővárosi Főügyészség szóvivője szerint nem ismerte be bűnösségét az a 21 éves kecskeméti férfi, akit terrorcselekmény elkövetésének szándékával gyanúsítanak. Eközben a gyanúsított védőügyvédje tagadta, hogy robbanószerkezet készítéséhez szükséges eszközöket találtak volna a házkutatásnál.

Hajdu János, a TEK főigazgatója szerda délután azt nyilatkozta, hogy a gyanúsított csőbombát akart készíteni, és ehhez már meg is vette a szükséges alapanyagokat. 

Jován László, a gyanúsított védőügyvédje a Telexnek csütörtökön viszont tagadta, hogy bomba készítéséhez szükséges anyagokat foglaltak volna le. 

Nem igaz, hogy robbanószerkezetet vagy ahhoz szükséges eszközöket találtak a házkutatáskor

– fogalmazott az ügyvéd. Jován László neve egyébként onnan lehet ismerős, hogy korábban ő védte a Teréz körúti robbantót, valamint Radnai László volt maffiafőnököt is.

A Fővárosi Főügyészség egyelőre annyit erősített meg a lapnak, hogy robbanóanyagot valóban nem foglaltak le, azt azonban nem tisztázták, hogy annak készítéséhez szükséges eszközöket találtak-e. 

A Terrorelhárítási Központ nyilatkozatával érintett kérdésben a nyomozást végző ügyészség nem adott korábban tájékoztatást, és ez – az eljárás érdekeire nézve – továbbra sem áll módunkban

– írták. 

Mindeközben a TEK – szintén a Telexnek – reagált arra a sajtóértesülésére is, miszerint a gyanúsított a labdarúgó-Európa-bajnokság budapesti meccsén is robbantani akart volna.

A TEK főigazgatója nem erősítette meg azt a sajtóértesülést, amely szerint a magát iszlamistának valló férfi a labdarúgó-Európa-bajnokság budapesti helyszínén, a Puskás Stadionban akart robbantani

– tisztázták a korábban elhangzottakat.

Nem ismerte be a bűnösségét 

Eközben már a 24.hu-nak Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője elmondta, hogy a gyanúsított – akit V. Kendeként neveztek meg – nem ismerte be tettét a kihallgatás alatt.

A gyanúsított részletes vallomást tett a kihallgatáson, de nem tett beismerő vallomást. Az előkészületi cselekményre vonatkozó kommunikációk tartalmát nem vitatta, a végrehajtásra vonatkozó tényleges szándékot viszont igen

– mondta a szóvivő.

Hozzátette: a kutatás során valóban nem foglaltak le robbanóanyagot a TEK-esek, viszont több elektronikus adathordozót elvittek,

és az ezeken talált információk egyértelműen alátámasztották a terrorcselekmény előkészületének megalapozott gyanúját.

(Borítókép: A Fővárosi Nyomozó Ügyészség felvétele)

Rovatok