Index Vakbarát Hírportál

Elítélte a tervezett terrortámadást a Magyar Iszlám Jogvédő Egyesület

2021. június 6., vasárnap 21:14

A Magyar Iszlám Jogvédő Egyesület elítéli a terrortámadás elkövetésének tervét, amivel a hatóságok egy kecskeméti egyetemistát gyanúsítanak – közölte az egyesület. 

Mint megírtuk, a Fővárosi Főügyészség június 2-án számolt be róla, hogy terrorcselekmény előkészülete miatt őrizetbe vettek egy magát iszlamistának valló magyar férfit. A 21 éves férfi a labdarúgó Európa-bajnokság egyik budapesti mérkőzésén akart robbantani, a Balatonon pedig autóval a tömegbe hajtani. 

A nála tartott több házkutatásban elektronikus adathordozókat foglaltak le, és az ügyészség szerint a rajtuk talált információk alátámasztották a terroristatámadás előkészületét.

A Magyar Iszlám Jogvédő Egyesület közölte: arra kérik a hatóságokat, hogy vegyék elejét a hír miatt a hazai muszlimokat esetlegesen fenyegető iszlamofób támadásoknak.

A Magyar Iszlám Jogvédő Egyesület a békés együttélést, a toleranciát és a kultúrák, vallások közötti párbeszédet szorgalmazza, és ezen értékek melletti kiállásra ösztönzi a különböző társadalmi csoportokat, vallási felekezeteket, a szélsőségek terjedésének megakadályozása érdekében

– olvasható a közleményben. 

Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség vezetője szombaton felidézte, hogy a terroristatámadás előkészületével vádolt férfi korábban az interneten felvette vele a kapcsolatot, de arra nem gondolt, hogy

annyira fanatizálható lesz, hogy tervez ilyesmit. 

Hozzátette:

láttam, hogy vele nem lehet mit kezdeni, már valamerre elment. Nem volt tiszta számomra, és le is tiltottam. Ő nem akart bejönni, nálunk tanulni. Nem jött el az internetes előadásokra sem. Utólag úgy tűnik, hogy egy önfejű ember volt, aki eleve elhatározta, mit akar csinálni. Nem azt, hogy muszlim leszek, és majd tanulok, hanem eleve elhatározta, hogy ő elmegy a legvégsőkig.

Rovatok