Index Vakbarát Hírportál

Országos népszavazást kezdeményez a Fudanról Karácsony Gergely

2021. június 11., péntek 19:57 | aznap frissítve

A főpolgármester hosszú posztban reagált Orbán Viktor tegnapi kijelentésére, valamint leszögezte, hogy miután a kínai egyetem nemcsak a budapestiek ügye, országos népszavazásra van szükség, még a választások előtt.

„Egy egyetem megalapításának a kérdése felsőoktatási szakmai kérdés. A baloldal úgy döntött, hogy ebből politikai kérdést csinál” – így vezette fel Orbán Viktor a tegnapi kormányinfón azt a népszavazást, ahol a budapestiek a Fudan Egyetem kérdéséről dönthetnének.

A bejelentés nagy visszhangot váltott ki, Karácsony Gergely is hosszú posztban reagált Facebookon, mint írta, a miniszterelnök kimondott szavainak a szavatossága a 24 órát sem éli meg.

Még aznap délután a fideszesek beadnak olyan módosítókat a Fudan törvényhez, amely bebetonozná ezt a beruházást és a kormánynak adná a jogkört, hogy elvegye a vidéki fiataloknak elérhető lakhatást biztosító Diákváros területét, és eladósítaná Magyarországot 500 milliárd forinttal Kínának

– fogalmazott Karácsony Gergely, aki szerint Orbán Viktor három dologban is téved.

  1. Nem lesz kínai kommunista egyetem a Diákváros helyén, csakis a Diákváros épülhet meg ott, hogy legyen elég megfizethető kollégiumi hely a vidéki fiataloknak is.
  2. Nem adósodunk el Kínának, nem kell a brutális összegű hitel, ezt közösen írjuk meg a kínai elnöknek a miniszterelnök-jelöltekkel.
  3. És téved a miniszterelnök abban is, hogy a kínai kommunista egyetemről budapesti helyi népszavazás dönt majd a választások után.

Karácsony Gergely emellett rámutatott, hogy a Fudan Egyetem egyébként sem csak a budapestiek ügye.

„Országos népszavazás kell tehát, még a választások előtt, az erre vonatkozó kezdeményezést a budapesti konzultáció lezárta után megteszem” – írta a főpolgármester.

Jövő héten szavazhatnak

Mint arról korábban a Népszava nyomán mi is beszámoltunk, Orbán Viktor sajtótájékoztatója után a kormánypárti többségű parlamenti törvényalkotási bizottság támogatásáról biztosította a Fudan Egyetemmel kapcsolatos két törvényjavaslatot, így már a jövő héten szavazhatnak a projektet nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá minősítő, a kormányt a campus megvalósításához szükség rendeleti felhatalmazást nyújtó jogszabályokat.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok