Index Vakbarát Hírportál

Publicus: a kormánypártiak több mint fele is ellenzi a közvagyon kiszervezését

2021. június 11., péntek 14:08

A magyarok háromnegyede nem ért egyet a közvagyon alapítványi kiszervezésével – derül ki a Publicus Intézet a Népszava megbízásából készített reprezentatív közvélemény-kutatásának eredményéből

Az intézet honlapján közzétett információk szerint tízből mindössze hat megkérdezett hallott arról, hogy a kormány az utóbbi másfél évben úgynevezett közalapítványokat hozott létre, és azokba szervez ki állami vagyont. Háromnegyedük ugyanakkor azt válaszolta, inkább nem helyesli azt, hogy az említett közalapítványokban már mintegy ezermilliárdos nagyságrendnél jár a kiszervezett összeg.

Az ellenzéki szavazók 95 százaléka, a bizonytalanok 72 százaléka, de még a Fidesz-szavazók 54 százaléka is így gondolkodik a lépésről.

Tízből majdnem kilenc ellenzéki szavazó (89 százalék), a bizonytalan szavazók szűk fele (47 százaléka) és a kormánypárti szavazók 29 százaléka továbbá inkább egyetért azzal az állítással, hogy „mindez azért történik, hogy a Fidesz – egy esetleges választási vereség esetén – több ezer milliárd forintnyi állami vagyon és közszolgáltatás felett rendelkezhessen, és az új kabinet ne tehessen semmit”. Ez összesítve 58 százalékot jelent.

Emellett az ellenzéki szavazók 79 százaléka, a bizonytalanok 43 százaléka és a kormánypártiak 31 százaléka inkább egyetért azzal, hogy a Fidesz azért döntött így, hogy „az alapítványokba került állami vagyont már tetszőleges áron el lehessen adni a kormány érdekszférájába tartozóknak”.

A kérdőíves vizsgálatot 2021. május 18–21. között készítette a Publicus Intézet a magyar felnőtt népességet reprezentáló 1011 fő telefonos megkérdezésével.

Rovatok