Index Vakbarát Hírportál

Megszavazták a milliárdokat az egyetemi alapítványoknak

2021. április 27., kedd 12:40

Beindult a törvénygyár, a parlamentnek huszonhat javaslatról kellett döntenie, többek között a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló előterjesztésről, és több egyetem alapítványi formára történő átalakításáról.

Újabb egyetemek kerülnek alapítványi fenntartásba – írtuk áprilisi eleji cikkünkben, ennek megszavazásával ősztől az egyetemisták mintegy 70 százaléka tanulhat „modellváltáson” átesett intézményekben.

A kabinet az egyetemek szervezeti, pénzügyi munkavállalói és oktatási, kutatási autonómiájának megerősítésével indokolja az átalakításokat, de ezt többen vitatják, miután a fenntartó alapítványok kuratóriumaiban kormánypárti politikusok és kormányközeli gazdasági szereplők is feltűnnek.

A javaslat általános vitáját követő ellenzéki sajtótájékoztatón Hiller István, az MSZP országgyűlési képviselője így fogalmazott:

Mi, az ellenzék pártjai, egységesen és közösen elutasítjuk a jelenlegi hatalom, a Fidesz hatalomátmentési kísérletét, amit a felsőoktatásban akar végrehajtani. Ez a törvény, amit beterjesztettek, nem a felsőoktatás érdekét szolgálja, nem a színvonal emelését, hanem kizárólag a jelenlegi hatalom átmentését.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője szerint ki kell mondani, hogy ami most történik, az nem modellváltás, hanem

az egyetemek, az egyetemi vagyon és döntéshozatal kiszervezése, és politikai irányítás alá helyezése.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a parlamenti vitán azzal érvelt, hogy a következő évek egyik legfontosabb nemzetépítési programja az egyetemek megújítása.

Az egyetemi autonómia elvesztéséről szóló kritikákra is reagált, úgy gondolják, hogy az átalakítás nem csökkenti, hanem növeli az önállóságot, és

a kormány az egyetemek döntéseit tiszteletben tartva jár el, csak ott lehet modellváltás, ahol ezt az egyetemek kérték, kezdeményezték.

Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője az Indexnek adott interjújában kijelentette: a pénzügyi és jogi stabilitás érdekében betonozzák be kétharmados törvénnyel a működést.

A kuratóriumi tagok politikai kötődését illetően leszögezte,

az, hogy valaki fideszes miniszterként vagy államtitkárként ül ott, még nem jelenti azt, hogy ő káderként van jelen, nem pedig szakemberként.

Már több egyetem átesett a modellváltáson, ezek közül a leghangosabb a Színház- és Filmművészeti Egyetem ügye, ahol a hallgatók tiltakozásképpen blokádot vontak a campus köré, erről is kérdeztük Szarka Gábor SZFE-kancellárt a Kibeszélőben.

Ezekről az intézményekről szavaztak

A felsorolásban két kivétel akad, a most létrejövő Tokaj-Hegyalja Egyetem, valamint az egyházi fenntartásba kerülő Esterházy Károly Egyetem.

A felsőoktatási intézmények mellett egyéb alapítványoknak is megszavazták a vagyonjuttatást, ilyen a Makovecz Campus Alapítvány, ezzel egy „nemzeti tudásparkot” hoznak létre Piliscsabán, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem korábbi campusának helyén.

Megszavazták a „közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról” szóló javaslatot is. Lesz Mol – Új Európa Alapítvány, Hauszmann Alapítvány és Jövő Nemzedék Földje Alapítvány is, ez utóbbihoz kerül a mezőhegyesi Ménesbirtok, melynek kormánybiztosa a fideszes Lázár János.

A Magyar Kultúráért Alapítványhoz kerülő ingatlanvagyonról itt írtunk, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságáról pedig itt, ennek hatásköre lesz például a dohánykereskedelem és az állami szerencsejáték.

(Borítókép: Az Országgyűlés plenáris ülése 2021. április 27-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok