Index Vakbarát Hírportál

Jakab Péter, az ellenzéki akcióhős: így lett a történelemtanárból miniszterelnök-jelölt

2021. július 4., vasárnap 09:23

A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd vezetői úgy döntöttek, hogy közösen indulnak a 2022-es országgyűlési választáson, a közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltet és egyéni képviselőjelölteket előválasztáson választják meg. Az Index ezen a héten portrésorozatban mutatta be azokat az ellenzéki politikusokat, akik megmérettetik magukat a 2021. évi előválasztás első fordulójában szeptember 18–26. között. A tét, hogy ki lesz az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjeként a kihívója a Fidesz–KDNP jelöltjének, várhatóan Orbán Viktor kormányfőnek, a 2022-es országgyűlési választáson. Sorozatunkban ma Jakab Péternek, a Jobbik jelöltjének portréját ismertetjük.

Jakab Péter 1980. augusztus 16-án született Miskolcon. 1998-ban érettségizett a Diósgyőri Gimnáziumban, tanulmányait a Miskolci Egyetem történelem szakán folytatta, 2004-ben diplomázott.

Történelemtanárként kezdett dolgozni a Budai Középiskolában, de 2008-ban visszatért Miskolcra, az Eötvös József Szakközépiskola nevelőtanára lett. 2009-2010-ben történelmet tanított a miskolci Kalyi Jag Roma Nemzeti Szakközép- és Szakiskolában, ahonnan politikai szerepvállalása miatt bocsátották el.

A Kalyi Jagban töltött időszakot június elején az Instagramon úgy idézte fel a a nős, háromgyermekes családapa, hogy az a politikai pályára lépésében is meghatározó volt:

Tanítani nem sok esély volt. Embert faragni, igen. Élveztem minden percét. És magam is ott tanultam a legtöbbet. Ott tanultam meg, hogy nem lehet csupán szemlélni a közéletet, alakítani kell, hogy jobb legyen. Ott döntöttem el, hogy elindulok a politika útján. Hogy hová jutok, nem tudom. Azt viszont igen, hogy valóban az élet a legnagyobb tanítómester.

Sikerült beszélnünk a Budai Középiskola egyik korábbi diákjával, akinek Jakab Péter az osztályfőnöke volt. Hogy milyen tanár volt a későbbi politikus?

Nagyon laza, de azért megkövetelte a fegyelmet. Jól tanította a történelmet, szerettük, mert korrekt volt. Az osztálykirándulások alkalmával egyszer Miskolcra vitt minket, már akkor is kiütközött a lokálpatriótizmusa.

A történelemtanárból lett politikus 2010-ben már a Jobbik színeiben tevékenykedett, 2012-ben a párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei alelnökévé választották.

2014-ben polgármesterjelöltként indult a Jobbik színeiben Miskolcon, a szavazatok 20,53 százalékának megszerzése a harmadik helyre volt elég. 2016 szeptemberétől a párt országos szóvivője, a 2018-as országgyűlési választásokon 127 szavazattal maradt le az egyéni mandátumról, de így is parlamenti képviselő lett, a lista 15. helyéről jutott a Házba.

2019 elején már frakcióvezető-helyettes volt, majd miután Gyöngyösi Márton egyetlen jobbikosként az Európai Parlamentben folytatta munkáját, Jakab Péter lett a frakcióvezető.

A Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje

A 2019-es EP-választáson a korábban húszszázalékos párt 6,34 százalék és egyetlen mandátum elérésére volt képes. A gyenge szereplés miatt a Jobbik elnöksége lemondott. Jakab Péter nyár végén közölte, hogy az őszi tisztújításon célba veszi az elnöki pozíciót. Azt kérte, hogy az új vezetés mandátuma a 2022-es választások után járjon le, ehhez nem sikerült elég támogatót szereznie, ezért visszalépett a jelöltségtől.

Később viszont elfogadták Jakab Péter feltételét, és 2020. január 25-én a Jobbik elnökévé választották. A már általa vezetett párt nemzeti, keresztény, konzervatív, jobbközép, szociálisan érzékeny néppártként határozta meg önmagát, az újdonsült vezető világossá tette, hogy lezárult a néppártosodási folyamat.

Pontosan egy évvel pártelnökké választása után bejelentették, hogy Jakab Péter lesz a Jobbik miniszterelnök-jelöltje az ellenzéki előválasztáson.

A június végén tartott értelmiségi találkozón mondott beszédében már kormányfőjelöltként emlékezett vissza arra, hogy soha nem készült politikusnak.

Való igaz, hogy én nem Deutsch Tamásként vagy Orbán Viktorként az egyetemi padsorokból estem be a Parlamentbe, nem voltam tanácsadó, kormánytag, polgármester vagy államtitkár. Én világ életemben egy egyszerű vidéki tanárembernek készültem, és az is lettem. Aki pedig, ha az élethelyzet úgy hozta, képes volt kocsmárosként vagy biztonsági őrként is dolgozni, mert a munka nemesít.

Az Országgyűlés legharsányabb tagja

Ennyi bűnöző előtt én még életemben nem beszéltem

– kezdte legelső felszólalását a parlamentben, rögtön megalapozva szívélyesnek a legnagyobb eufemizmussal sem nevezhető kapcsolatát Kövér László házelnökkel.

Jakab Péter azóta performanszok sorával jelentkezett. Volt, hogy egy zacskó száraztésztát tett Orbán Viktor asztalára, máskor egy zsák krumplit próbált, de ebben az esetben nem járt sikerrel a közbelépő kormánypárti képviselők miatt. Még egy narancsos buktát is bevitt a terembe, legutóbb egy piros lapot mutatott fel Orbán Viktornak.

Kétszer a miniszterelnöki széket is elfoglalta a parlamentben, egyszer a rabszolgatörvényről szóló szavazást megakadályozandó ellenzéki obstrukció alkalmával, amikor Orbán Viktor is az ülésteremben tartózkodott.

A többször bőrdzsekiben előadott felszólalásaiban rendszeresen Kövér elvtársként emlegeti a házelnököt, májusban a ficsúr jelző használatával sikerült elérnie, hogy a magyar parlamentarizmus rekordnagyságú büntetését szabják ki rá 9,6 millió forinttal.

A radikalizmustól az összefogásig

A Jobbik sokáig a 2010 előtti baloldali és balliberális vezetéssel szemben határozta meg önmagát, később pedig elutasították, hogy együttműködjenek többek között Gyurcsány Ferenccel. Végül a kormányváltás érdekében, a választási rendszer logikájához is igazodva a teljes összefogás részévé váltak, de ezt megelőzte a Vona Gábor által vezetett, 2013 végén induló mérséklődés, a néppártosodásnak nevezett folyamat, melynek során a politikai küzdőtér jobboldali széléről igyekeztek középre húzódni, ami Toroczkai Lászlóék kiválásával egy pártszakadást is magával hozott.

Mi érkeztünk a legtávolabbról a tárgyalóasztalhoz, talán nekünk kellett a legtöbb kompromisszumot kötni ahhoz, hogy ennél a tárgyalóasztalnál ott lehessünk, és az ellenzéki együttműködés centrumába érkezhessünk, ami azt jelenti, hogy tudunk hidakat építeni minden párt felé

– mondta Osváth Zsolt Youtube-műsorában Jakab Péter.

A Gyurcsány-kérdésről és az egykori miniszterelnökkel való közös munkáról így fogalmazott a Telexnek adott interjújában:

A legnagyobb lépés – nekem személy szerint is – az volt, amikor augusztusban mondjuk le kellett, hogy üljek Gyurcsány Ferenccel. És ez eldőlt: ha a helyzet úgy hozza, hogy le kell ülni, akkor le kell ülni. Ezen nem múlhat a kormányváltás. Kinőttünk az óvodából, tényleg. A személyes érzéseim nem befolyásolhatnak mindent: hát közös kormányzásra készülünk, könyörgöm! Nekem nem kell őt szeretnem, de ő a hat ellenzéki pártelnök közül az egyik. Igenis beszélnünk kell egymással, mert közösen kell dolgoznunk.

Vitás pontok továbbra is akadnak, amit a melegellenes pedofiltörvény a felszínre hozott. Az ellenzéki szövetség a Jobbik kivételével egyöntetűen és határozottan elutasította Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető kezdeményezését, Jakab Péterék viszont megszavazták. A párt egyébként évek óta azt az álláspontot képviseli, hogy szigorítani kell a pedofília büntetésére vonatkozó törvényeket.

A kormányfőjelölt több ellenzéki szereplővel ellentétben a meleg párok gyermeknevelésében is konzervatív nézőpontra helyezkedett:

Nekem a család az egy apából és egy anyából áll a gyermek érdekében. Hallok olyan megközelítéseket, hogy miért vegyük el egy meleg pártól azt a lehetőséget, hogy nekik gyermekük legyen, de nem mi, hanem a természet rendeltetett úgy, hogy egy apának egy anyától lehet gyermeke, és ebből a szempontból a gyermek érdeke a legelső.

Az átpolitizálódott parizer

Jakab Péter szinte összes felszólalásában a magyar jövedelmi viszonyokról és szociális kérdésekről beszél, de az elszámoltatás is visszatérő eleme a kommunikációjának.

Fizessenek meg a tolvajok! Jólétet minden magyarnak!

– így szól a két elsődleges szlogenje.

A miniszterelnök-jelöltek ígéreteivel korábbi cikkünkben részletesen is foglalkoztunk.

A politikus februárban felrobbantotta a közéletet egy ebédfotóval, amin három kifli, egy adag parizer és némi piros arany volt a főszereplő, de posztolt már krumplis tésztáról és paprikás krumpliról is.

Kormányoldalról támadások érték, mondván, hogy Jakab Péter a milliós parlamenti juttatás mellett csak szerepet játszik, de a politikus többször is hangsúlyozta, hogy ő tényleg egyszerű ember, a kedvenc étele a parizeres kifli, a paprikás krumpli és a sztrapacska.

Még Vona Gábor, a Jobbik korábbi elnöke is kritizálta, amikor arról beszélt, hogy a parizerkampány rövid távon hozhat ugyan népszerűséget, de hosszú távon nem szolgálja az ország javát, a pártból pedig hiányzik a vízió. Jakab Péter erre úgy reagált, hogy ezek egy keserű ember keserű szavai, akinek 2018-ban nem sikerült a kormányváltás.

Eddig viszont tényleg működni látszik Jakab Péter kampánya, ami valószínűleg nagyban köszönhető a Facebookon milliós eléréseket produkáló parlamenti beszólásainak is. A korábban hatszázalékos Jobbikot a Závecz Research június eleji közvélemény-kutatásában a biztos pártválasztók között 16 százalékra mérte. A miniszterelnök-jelölti versenyben is jól áll Jakab Péter, jelen pillanatban Karácsony Gergely mellett neki lehet a legnagyobb esélye arra, hogy vezesse a közös ellenzéki listát.

Ellenzéki miniszterelnök-jelöltek portréi az Indexen

Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy keddtől vasárnapig – június 29-től július 4-ig – sorozatot indítunk, és egyenként bemutatjuk az ellenzéki miniszterelnök-jelölteket. A KutatóCentrum az Index megbízásából online felmérést készített a 18–64 év közötti gazdaságilag aktív online népesség körében az ellenzéki előválasztásról, ennek eredményét figyelembe véve a Pálinkás Józsefről szóló portré után, szerdán (30-án) Fekete-Győr Andrásról, csütörtökön (július 1-jén) Márki-Zay Péterről, pénteken (július 2-án) Dobrev Kláráról, szombaton (július 3-án) Karácsony Gergelyről, végül pedig a kutatás szerint a legesélyesebb jelöltről, Jakab Péterről vasárnap (július 4-én) közöltük portrécikkünket.

(Borítókép: Csorba Dániel / Index)

Rovatok