Index Vakbarát Hírportál

A jégeső után megjött a sáreső is a 40 fokra

2021. július 14., szerda 14:57

Szerda kora délutánig a Dunántúlon fordulhatnak elő zivatarok, később ott nyugat felől stabilizálódik a légkör. Késő délutáni óráktól az ország középső harmadában alakulhatnak ki zivatarok, sőt heves zivatarok – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzésében, amelyet csütörtök éjfélig adtak ki zivatarok és heves zivatarok miatt. 

Figyelmeztetnek, hogy az ország középső harmadában az intenzívebb zivatarokat viharos széllökés (jellemzően óránként 60-80 kilométeres, néhol óránként 80 kilométeres), intenzív csapadék (20-30 milliméter), valamint 

akár 2-3 centiméteres jégeső kísérheti.

Éjszaka a zivatartevékenység egyre inkább a keleti országrészre korlátozódik. Hozzáteszik: csütörtökön is jellemzően a Dunától keletre, főleg a Tiszántúlon lehet számítani zivatarok kialakulására. Ezeket főként felhőszakadás (25-30 milliméter), viharos széllökés (óránként 60-70 kilométeres) és esetleg jégeső kísérheti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hőség miatt is adott ki figyelmeztetést. Noha a Nyugat-Dunántúlon már ma megszűnik a hőség, ugyanakkora kelet, délkelet felé haladva egyre magasabb napi középhőmérsékletekre számíthatunk, amely a Tiszántúl nagy részén még eléri, meghaladja a 29 fokot. Holnap már csak a délkeleti és déli megyékben alakulhat 25 fok körül a napi középhőmérséklet.

Mérséklődik a meleg

Az Időkép előrejelzésében is az olvasható, hogy szerdán napközben elszórtan a Dunántúlon, este késő este pedig középső országrészben és északon készülhetünk több helyen záporokra, zivatarokra. Helyenként felhőszakadással, jégesővel és viharos széllel kísért heves zivatar is előfordulhat. Délután 27 és 40 fok között alakul a hőmérséklet. Nyugaton lesz a leghidegebb, délkeleten a legmelegebb a levegő.

Csütörtökön sokfelé számíthatunk hosszabb napos időszakokra. Elszórt záporok, zivatarok napközben a Tiszántúlon, helyenként északon alakulhatnak ki. Több helyen élénk, néhol erős lehet a déli, délnyugati szél. Hajnalban 15–23 fok várható, délután pedig 27–34 fokot mérhetünk.

Pénteken a megnövekvő fátyol és gomolyfelhők zavarhatják meg a napsütést. Többfelé, legkisebb eséllyel a nyugati tájakon számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására. Az északira, északkeletire forduló szelet főként a Dunántúlon kísérhetik élénk, helyenként erős lökések. A délutáni maximumok 26–32 fok között várható.

Szombaton ismét többfelé van kilátás záporokra, zivatarokra. A Dunántúlon kiadósabb csapadék is hullhat. Az északkeleti szél többfelé, élénk nyugaton erős lehet. Napközben 25–32 fok valószínű. Vasárnapra is záporos, zivataros, szeles időjárás körvonalazódik, 27–33 fokos csúcshőmérséklettel.

Megérkezett a sáros eső

A szerda reggeli záporok, zivatarok nem csak vízcseppeket hagytak a kint parkoló autókon. A felettünk lévő nagy mennyiségű szaharai por keveredett a hajnalban kialakult záporokkal, zivatarokkal nyugaton. Emiatt több helyen sáros eső alakult ki, ami más tereptárgyak mellett az autókon is elég feltűnő nyomott hagyott.

Egyik-másik autó annyira poros lett, mintha egy sivatagi versenyen vett volna részt. Az Időkép hozzáteszi: délután és este a Dunántúlon és a középső országrészben, köztük főváros környékén is várhatóak záporok, zivatarok, melyeket nagy eséllyel kísérhet sáros eső.

Önnek is van egy jó képe az időjárásról? Küldje el!
Küldje el nekünk!

Rovatok