Index Vakbarát Hírportál

Rákerestünk a pedofilokra, 110-et találtunk a környéken

2021. július 17., szombat 08:19 | két éve frissítve

A hazai pedofil-nyilvántartás hamarosan érkezik, ezért megnéztük, hogy néz ki az amerikai. Egy floridai magyar a saját tapasztalatait is elmesélte az Indexnek, elmondása szerint drágábban lehet ingatlant vásárolni azokon a környékeken, ahol nyoma sincs nemi bűnözőknek, a fiatalok pedig szinte minden légyott előtt csekkolják, hogy randipartnerük szerepel-e a szégyenlajstromban.

Az Országgyűlés június 15-én 157 igen szavazattal, egy nem ellenében tartózkodás nélkül elfogadta a Kocsis Máté és Selmeczi Gabriella által beterjesztett, pedofil bűnelkövetőkkel szemben szigorúbb fellépést szorgalmazó törvényt, amely július 8-án hatályba is lépett.

Eszerint:

A törvénybe csempészett homofób passzus hatalmas politikai vihart keltett belföldön és külföldön egyaránt, ezért a tényleges pedofilokról alig esik szó immár, pedig elvileg róluk szólt volna e jogszabály. Mindenesetre az Index a kormányinfón több alkalommal is érdeklődött azzal kapcsolatban, hogy mikorra lesz kész hazánkban a pedofil-nyilvántartás.

Zajlanak az előkészületek, őszre rendelkezésre fog állni. A védettség növelését várjuk, hogy aki pedofil-bűncselekményt követ el, attól jobban megvédjük a társadalmat, mint ahogy eddig tudtuk

– válaszolta a Gulyás Gergely, aki kérdésünkre azt is hozzátette, hogy Kaleta Gábor is benne lesz ebben a nyilvántartásban, mivel ő is érintett.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, hogy a törvény egyelőre csak a pedofilokra vonatkozik, de szükség esetén kibővítik azok körét, akik a nyilvántartásba bekerülhetnek. „Minden progresszív megoldásra nyitottak” – mondta, utalva arra, hogy például az Egyesült Államokban már a kilencvenes évek óta létezik egy nyilvános, de a hazánkban tervezettnél jóval szigorúbb nyilvántartás, amely a pedofilokon túl minden szexuális bűnözőt tartalmaz.

A minta tengerentúli, akár életet is menthet

Az amerikai nyilvántartás létrejöttében kulcsfontosságú szerepet játszott, hogy a kilencvenes években több gyereket is brutálisan megerőszakoltak, a tragédiákat nagy médiavisszhang övezte. Nagy port kavart például a hétéves Meghan esete, akit a szomszéd férfi csalt be a házába, ahol megerőszakolta, majd meg is ölte.

A kislány édesanyja ezt követően élharcosa lett annak, hogy legyen egy nyilvánosan elérhető lista a szexuális ragadozókról. Maureen többször is hangsúlyozta, hogy ha tudta volna, hogy az utca túloldalán egy pedofil férfi lakik, akkor nem költözött volna oda, és a kislánya még ma is élne. A történtek után a pedofilmentes zónát jelölő táblák is megjelentek az utcán.

A nyilvántartás ma már mind az ötven államban elérhető, gyakorlatilag néhány kattintással bárki ellenőrizheti, hogy a lakóhelye közelében élnek-e szexuális bűnözők. A bűncselekmény súlyosságától függően viszont egyes államokban vannak olyan személyek, akiknek az adatai csak a hatóságok számára elérhetők, enyhébb besorolást kap az például, aki az utcán vizel, mint az, aki megerőszakol valakit.

A legszigorúbb szabályok ugyanakkor ott is a pedofilokra vonatkoznak. Van, ahol a regisztrációs időszak hosszát a szabálysértés vagy a személlyel járó kockázat határozza meg, míg máshol minden regisztráció egy életre szól. A fiatalkorú elkövetők adatait a bűnüldöző szervek számára visszatartják, de azok a 18. születésnapjuk után nyilvánosságra hozhatók.

Kattingattunk, mintha randira készülnénk

Egy floridai magyar nő arról mesélt az Indexnek, hogy a szabályokat kint nagyon szigorúan veszik, a pedofilok nem költözhetnek iskolák, játszóterek közelébe, és a különböző lakhatási programokat sem vehetik igénybe.

Tapasztalataim szerint olcsóbbak is azok a házak, amelyek olyan utcában vannak, ahol a nyilvántartás szerint pedofilok vagy más nemi bűnözők élnek. Az elkövetők egyébként munkát és társat is nehezebben találnak, a párkeresők körében ugyanis elterjedt módszer, hogy a találkozó előtt csekkolják, randipartnerük vajon veszélyt jelent-e

– mesélte a floridai magyar, akinek a kinti címét a nyilvántartás keresőjébe is beírtuk. Beállítottuk a 3 mérföldes – vagyis a közel 5 kilométeres – szűrőt, és kiderült, hogy 110 regisztrált van a közelében. A brutális adatokon némileg árnyal az, hogy közülük a legtöbben börtönben vannak, vagyis csak az előtt éltek a térségben, hogy elítélték őket.

Mint kiderült, Los Angelesben sem sokkal jobb a helyzet, ott szintén egy konkrét cím 3 mérföldes sugarát bemérve 103 személyt találtunk. Kíváncsiságból azt is megnéztük, hogy az egyik leggyakoribb amerikai néven hány regisztrált van. 437 James Smithre bukkantunk.

Az adatbázis folyamatosan frissül, a szabadlábon lévő elkövetőknek ugyanis rendszeresen személyesen kell jelentést tenniük a helyi bűnüldöző szerveknél. Meg kell adniuk a címüket, időről időre lefényképezik őket, ujjlenyomatot vesznek tőlük, és feljegyzik azt is, ha új tetoválást vagy más, egyedi azonosításra alkalmas változást látnak rajtuk.

Az ilyen típusú észrevételeket bárki más is jelezheti a weboldalon. Bejelenthetjük, ha a környéken élő szexuális bűnözőnek új frizurája vagy új kocsija van. Emellett számos egyéb információ rendelkezésre áll a bűnözőkről, láthatjuk az aktuális státuszukat, hogy börtönben vannak-e, illetve azt, hogy pontosan mikor és mit követtek el

– mesélte a Floridában élő nő.

A hatékonyság máig kérdéses

Kutatások szerint a nyilvántartásnak nincs komoly visszatartó ereje, a hatékonyságot alátámasztó bizonyítékok korlátozottak és vegyesek.

Sokakat ugyanakkor mégis legalább lelkiekben valamelyest megnyugtat, hogy a családjával egy – legalábbis látszólag – biztonságos(abb) környéken él.

(Borítókép: Veres Péter / Index)

Rovatok