Index Vakbarát Hírportál

Brüsszel és a delta-variáns támadja Magyarországot, az olimpia meg lassan elkezdődik

2021. július 22., csütörtök 19:35

A világ lassan már az olimőpia pénteki megnyitóját várja izgatottan, itthon azért még szépen csorog a belpolitikai hírözön: egyre több delta-variánsos fertőzöttet diagnosztizálnak, fontos döntést hozott az Alkotmánybíróság és újabb apró, de fontos fejezethez érkezett a Lánchíd felújítása. Hírösszefoglalónk.

Az Alkotmánybíróság július 22-én közzétett határozata szerint alaptörvény-ellenes a parlament által elfogadott, de ki nem hirdetett lakástörvény azon rendelkezései, amelyek vételi jogot biztosítottak volna azoknak a bérlőknek is, akik 25 évnél nem régebben bérelnek állami vagy önkormányzati tulajdonban álló, műemléképületben lévő lakást. A köztársasági elnök indítványa alaposan megosztotta a 15 tagú testületet, részletek itt!

A Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában újabb 15 főnél igazolták valamelyik koronavírus-variáns jelenlétét – ismertette Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. Ebből 14 esetben a delta-, egy esetben a gamma-variánst mutatták ki. A kormány határozott: újabb területek dolgozóira kívánja kiterjeszteni a kötelező oltást. Az egyre aggasztóbb részleteket itt olvashatja el!

Gulyás Gergely a Kormányinfón arról is beszélt, hogy az elmúlt hetek eseményeit nehéz másként értékelni, mint hogy Brüsszel egyértelműen megtámadta Magyarországot a gyermekvédelmi törvény miatt. A népszavazást alkalmasnak tartják arra, hogy megerősítsék Magyarország pozícióit. A miniszter újságírói kérédsre többször is megerősítette, hogy a kormány szerdai ülésén nem foglalkozott a Pegasus-üggyel. A Kormányinfón elhangzottakat itt követheti vissza!

A Pegasus-ügy ismételten ráirányítja a figyelmet a titkos információgyűjtés garanciális szabályaira, az állam és megfigyelt polgárai közötti kényes egyensúlyra. Mert ahogy arra az Alkotmánybíróság is rámutatott: a titkos eszközök alkalmazása alapvetően korlátozza a magán- és családi élet tiszteletben tartásához, és ehhez kapcsolódva, az információs önrendelkezéshez, az információáramlás szabadságához és a személyes adatok védelméhez való jogot. Cikkünkben igyekeztünk rendet vágni a jogszabályi dzsungelben.

Zavaros volt és a jogalkotásról szóló törvénynek sem felelt meg Budapest VIII. kerületének korábbi lakásrendelete, ezért a józsefvárosi képviselők újat alkottak. Pikó András polgármester forradalmáról itt írtunk!

A Lánchíd pályaszerkezetének bontása múlt héten kezdődött, a folyamat jelenleg is tart, a vasbeton pályalemezeket felszeletelik és elszállítják. Az új pályaszerkezet elemeit már elkezdték legyártani Csepelen. Nézze meg fotósaink szenzációs képeit itt! 

Új kampuszt kap a katolikus egyetem, külföldi tervezők is pályáznak. Ahogy korábban  az Index is megírta: a Magyar Rádió egykori, Bródy Sándor utcai épületegyüttesének helyén épülhet meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új kampusza. Az egyetemről csütörtökön itt írtunk! Arról, hogy Pegasus-ügyben elindult a nyomozás, itt írtunk!

Pénteken kezdődik Tokióban az olimpia. Az Index összegyűjtötte a magyar éremesélyeseket, és játékra hívta olvasóit: szavazzanak önök is arra, hogy érme lesz a magyar küldöttségnek a játékok végén, augusztus 8-án. Dénes Ferenc sportközgazdász írásában úgy véli, akár minden idők legsikeresebb magyar szereplését, az 1952-est is megközelítheti a magyar sport Tokióban

Totalcar. Az újság ezúttal nehéz és komoly feladatra vállalkozott: elkészítették az utángyártott féktárcsák és fékbetétek nagy tesztjét. Részletek itt! 

Femina. A kanadai Hafford idilli városa a Redberry-tó szomszédságában terül el, és a Redberry-tó Bioszféra Rezervátum központi részeként funkcionál, védelmezve ezzel a helyi állat- és növényvilágot. No, itt van az a hely, ahol különleges alakban nőnek a fák. Nézzék meg, ilyet tényleg nem láthatnak máshol!

Port.hu. A lap összeállításából mindent megtudhatnak a világ legrosszabb filmjéről.

Rovatok