Index Vakbarát Hírportál

Mit kell tudni a népszavazásról?

2021. július 23., péntek 07:50

Öt év elteltével ismét népszavazást kezdeményez a kormány, ezúttal a nagy port kavaró gyermekvédelmi törvényről mondhatjuk el a véleményünket. Mi az a népszavazás, és milyen feltételei vannak az érvényességnek?

Mi az a népszavazás?

A közvetlen demokrácia egyik eszköze. Ezzel a választópolgárok az országgyűlési vagy az önkormányzati választások között is kifejezhetik véleményüket bizonyos kérdésekről.

Járványhelyzetben is lehet népszavazást tartani?

A járványügyi veszélyhelyzet szabályai miatt eddig nem lehetett népszavazást tartani. A kormány viszont egy gyors módosítással mégis lehetővé tette ezt.

A koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény 4. paragrafusa azzal az eltéréssel alkalmazandó, hogy országos népszavazás kezdeményezhető

olvasható a friss rendeletben, ami július 21-én reggel nyolc órakor hatályba lépett.

Ki kezdeményezhet népszavazást?

Kétszázezer választópolgár kezdeményezésére az Országgyűlés köteles elrendelni az ügydöntő népszavazást.

Milyen népszavazások vannak?

Miről nem lehet népszavazást tartani?

Mikor érvényes és eredményes egy népszavazás?

A referendum akkor érvényes, ha az összes választó több mint fele érvényesen szavazott. Mást jelent az eredményesség: a népszavazás akkor eredményes, ha a résztvevők több mint fele a kérdésre azonos választ adott.

Ki dönt a népszavazásról?

A Nemzeti Választási Bizottság a kérdés benyújtásától számított hatvan napon belül dönt annak hitelesítéséről vagy visszautasításáról.

Az NVB megtagadhatja a hitelesítést, ha az érintett ügyben nem tartható népszavazás, vagy a kérdés megfogalmazása nem felel meg a törvényi követelményeknek. Az állampolgári kezdeményezés esetén százhúsz napig lehet aláírásokat gyűjteni, az ívek mintapéldányát ennek megkezdése előtt be kell nyújtani hitelesítésre az NVB-hez.

Ha a kormány kezdeményezi a népszavazást – ahogy az most is történik –, az Országgyűlésnek harminc napon belül kell döntenie arról, hogy helyt ad-e a referendumnak, ehhez össze kell hívni a parlamentet.

(Borítókép: Urnabontás az I. kerületi Kosztolányi Dezső Gimnáziumban kialakított 10. szavazókörben a kvótareferendum napján, 2016. október 2-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok