Index Vakbarát Hírportál

Megjelent a rendelet: jönnek az új rendszámok, de nem lesznek drágábbak

2021. július 30., péntek 09:54

Nem kell többet fizetni a jelenlegi díjaknál a négy betűből és három számból álló új rendszámokért, amelyeket 2022 júliusától adnak majd ki az újonnan forgalomba helyezett járművekre. Megjelent az új formátumhoz igazított díjrendelet, a módosított előírások szerint a hatósági jelzések kiadásának 2009 óta változatlan költségei jövő nyártól sem emelkednek − olvasható Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkárának közleményében.

A 2022. július 1-jétől forgalomba kerülő új rendszámtáblák díjáról csütörtök este jelent meg a rendelet a Magyar Közlönyben.

Az új rendszámok négy betűből és három számból állnak majd: 

a latin ábécé szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból, majd újabb két betűjelből és három számjegyből.

Ékezetes magánhangzók vagy a dz kivételével kétjegyű mássalhangzók nem szerepelhetnek rajtuk. A táblákon Magyarország címere mellett az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag látható, fehér H jelzéssel.

Az ITM júniusban kiadott közleménye szerint jövőre egyszerűsödnek az ideiglenes rendszámtáblák is, az eddigi „E”, „M”, „P”, „SP” és „Z” betűjelűek helyett, szintén felmenő rendszerben, egységesen „I” betűjelűeket adnak majd ki.

rendszámtáblákkal közlekedhetnek.

Az erről szóló kormányhatározat június 1-jén jelent meg Magyar Közlönyben.

Rovatok