Index Vakbarát Hírportál

Benkő Tibor: Mióta nők is szolgálnak a honvédségnél, azóta vannak zaklatási ügyek

2021. augusztus 3., kedd 14:56

A szexuális zaklatással gyanúsított honvédalezredes-ügy részleteit feltáró büntetőeljárás továbbra is folyamatban van – erről a honvédelmi miniszter tájékoztatta Vadai Ágnest, a DK országgyűlési képviselőjét.

Igazak-e az újabb vádak szexuális zaklatás ügyében? címmel tett fel kérdést az ellenzéki politikus a tárcavezetőnek, aki válaszában azt is hozzátette: jelenleg bővebb tájékoztatást nem áll módjában adni.

Ugyanakkor azt írta,

amióta a Magyar Honvédség állományában szolgálnak hölgyek is, azóta sajnos a legnagyobb odafigyelés ellenére megjelentek

ezek a nemcsak elítélendő, de büntetendő cselekmények, ahogy azt korábbi vizsgálati jegyzőkönyvek vagy egyéb dokumentumok is bizonyítják. 

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a többi között az ilyen esetek megelőzése érdekében hozták létre és emelkedett 2013-ban miniszteri utasítás szintjére a Katonanői bizottság. Ennek az a feladata, hogy figyelemmel kísérje és vizsgálja a hivatásos és szerződéses szolgálatot teljesítő katonanők élet- és munkakörülményeit, illetve a járandóságaik és szociális juttatásaik alakulását.

A miniszter azt is írta, hogy a zaklatásos bűncselekmények mindenkor szembementek a Magyar Honvédség erkölcsi és jogi irányelveivel, ezért e viselkedési és magatartási formák ellen mindig szigorúan léptek fel.

Minden tudomásunkra jutott zaklatási cselekmény esetén az állomány tagjának állományilletékes parancsnoka haladéktalanul intézkedett az eset kivizsgálására, valamint a megfelelő – büntető-, fegyelmi, méltatlansági – eljárás megindítására és annak lefolytatására

– fogalmazott Benkő Tibor.

A HVG360 hozta nyilvánosságra, hogy a Magyar Honvédség egyik ezredénél dolgozó nő ellen szexuális visszaélést követhetett el egy alezredes. Az Indexen arról is beszámoltunk, hogy méltatlansági eljárás indult az alezredes ellen, de azt megszüntették, majd fegyelmi eljárás indult az ügyben. Szintén megírtuk, hogy a honvédségnél dolgozó nőt áthelyezik egy másik ezredbe.

Rovatok