Index Vakbarát Hírportál

Megint hiány van a pajzsmirigygyógyszerből

2021. augusztus 7., szombat 17:23

Az Index olvasói jelezték, hogy ismét nem kapható a pajzsmirigy túlműködés kezelésére szolgáló Propycil-tabletta. Lapunk több gyógyszerésszel is felvette a kapcsolatot, valamint írtunk az OGYÉI-nek is, kérdésünkre elárulták, hogy a hiány várhatóan egy hónapig tart.

Három évvel ezelőtt az Index cikket írt arról, hogy hiány alakult ki a Propycil 50 mg nevű tablettából a gyógyszertárakban, és voltak olyan pajzsmirigy-túlműködésben szenvedő betegek, akik hetekig, vagy akár hónapokig nem tudtak hozzájutni.

Az Index akkori cikkében azt is megírtuk, hogy a legtöbb pajzsmirigy-túlműködéses betegnek a Propycil 50 mg tablettát írják fel, ami közvetlenül a hormonokra hat, és amit az egy-másfél évig tartó kezelések alatt kell szedni. Amint a beteg tünetmentes lesz, el lehet hagyni, a betegség azonban gyakran visszatér.

Lapunk több gyógyszerésszel is felvette a kapcsolatot, azt kértük tőlük, hogy nézzenek rá a készletekre. 

Tartós hiánycikk, jelenleg beszerezhetetlen. Nem tudjuk, hogy mi az oka, pedig fontos lenne tájékoztatni a betegeket arról, hogy meddig nem lesz elérhető. A fő gond az, hogy nincs olyan gyógyszer, amivel helyettesíteni lehetne

– mondta egy vidéki patikában dolgozó nő. Egy budapesti gyógyszerész szintén megerősítette lapunknak, hogy a tabletta jelenleg nem elérhető. Emellett a gyógyszertárak online áruházaiban körülnézve is azt tapasztaltuk, hogy a termék esetében készlethiánnyal, korlátozott elérhetősséggel kell számolni. 

Kerestük az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI) is, ahol kérdésünkre elárulták, a Propycil 50 mg-os tabletta magyarországi forgalmazását végző nagykereskedő megkeresésükre elismerte, hogy a készítmény beszerzésében átmeneti hiány alakult ki, amely előreláthatólag egy hónapig áll fenn.

Ez idő alatt behozatala egyedi gyógyszerigénylés alapján megoldható, illetve az OGYÉI kontingens-behozatallal pótolja a készlethiányt. A megoldáson a gyártó és a hazai nagykereskedő az OGYÉI koordinálásával dolgozik

– írták az Indexnek küldött válaszukban.

Mivel a pajzsmirigy-túlműködéses betegek nehezen bírják a meleget, ezért esetenként előfordulhat, hogy ilyenkor napi több tablettát is be kell szedniük. Éppen ezért  különösen nagy gond, hogy a hiány ismét nyáron alakult ki.

A pajzsmirigy túlműködés tünetei a következők: idegesség, álmatlanság, remegés, fáradékonyság, közérzetromlás, fogyás, fokozott étvágy, izzadékonyság, meleg intolerancia, verítékezés, hajhullás, köröm töredezettség, tág szemrés, szárazságérzést, szapora szívverés, vérnyomás emelkedés, nagy izomcsoportok gyengesége, hasmenés, menstruációs zavar, libidócsökkenés.

Rovatok