Index Vakbarát Hírportál

Katasztrófák kora, hajtóvadászat Budapesten, Messi mattot kapott

2021. augusztus 9., hétfő 20:22

Vörös jelzést kapott az emberiség az ENSZ klímaváltozási bizottságától, amelynek jelentése szerint drágán megfizetjük a gázkibocsátás árát, a Föld minden lakott részén extrém időjárás jön. A világ leggazdagabbjai persze azt hiszik, pénzzel ezt is megúszhatják, miközben Lionel Messi éppen most tanulja meg, hogy a pénz nem minden. Napi hírösszefoglaló az Index legfontosabb hétfői cikkei alapján.

Változik a háziorvosi rendszer, jönnek a praxisközösségek. A modellváltás oka prózai: minden tizedik háziorvosi praxis betöltetlen, a helyettesítések miatt a háziorvosok túlterheltsége nő, az ellátás pedig romlik. A praxisközösségek a betegutak lerövidítésének eszközei lehetnek, hogy miként, az kiderül a cikkünkből.

Az ENSZ főtitkára szerint vörös jelzés az emberiség számára a szervezet kormányközi klímaváltozási bizottsága által közreadott jelentés, amely szerint az immár visszafordíthatatlanná vált globális felmelegedés a Föld minden lakott részén szélsőséges időjárási körülményeket idéz elő. Részletek itt!

Az utóbbi napokban Lionel Messi távozása a legforróbb téma a labdarúgás berkein belül. Az argentin klasszis kénytelen távozni Barcelonából, s minden bizonnyal Párizsban folytatja tovább. A klub marasztalná, de nem teheti. A hatszoros aranylabdás maradna, de nem teheti. Elmondjuk, miért.

A világ leggazdagabbjai között az elmúlt pár évben bevált szokás lett Új-Zéland földjeinek felvásárlása, azokon pedig túlélőbunkerek kialakítása. Most a Google egyik alapítója, a világ hatodik leggazdagabb embere is vízumért folyamodott az új-zélandi hatóságokhoz. Hogy ez mennyibe került a rejtőzködő milliárdosnak, azt megtudhatja cikkünkből.

Presser Gábor másfél év kihagyás után, rutinos lámpalázasként állt újra színpadra Karácsony Jánossal és a Csík zenekarral. Közös turnéjukon LGT-dalok feldolgozásait játsszák, interjúnkból pedig megtudhatja, miért hidalt le, amikor a Csík hozzányúlt egy dalukhoz, és elszabadult minden.

Hatalmas lángok csaptak fel a fővárosi Kerepesi úton egy háromszáz négyzetméteres raktárépületben. Száz tűzoltót vezényeltek ki az oltásra, amelyet a viharos szél is nehezített, de sikerült megakadályozni, hogy a tűz átterjedjen a Főtaxi irodaépületére. Nézze meg az oltásról készült  galériát és videót!

A rendőröknek sem volt nyugodt napjuk, a XV. kerületben bankrabláshoz riasztották őket. Lövés nem dördült, de a sokk miatt mentőt kellett hívni az alkalmazottakhoz. A helyszínen egy túsztárgyaló is megjelent, a rendőrség hajtóvadászatot indított. További részletek itt!

NAPI.HU: Évekre búcsút mondhatunk az építkezéseknek, ugyanis olyan szuperciklus indult a globális építőiparban, amely még sokáig felfelé nyomhatja az építőanyagok árát. Az okokról a Napi.hu cikkében olvashat.

FEMINA: Napi húsz perc meseolvasás kétévnyi előnyt jelent. A szakemberek nem győzik hangsúlyozni a mesék rendkívüli fontosságát gyermekkorban, hiszen azok révén a kicsik években mérhető iskolai előnyökre tehetnek szert. A Femina áttekintette, melyek ezek a pozitív hatások.

DÍVÁNY: Az ájulós kecske az állatvilág legnagyobb drámakirálynője, amely meghódította a videómegosztó portálokat: a tennessee-i ájulós patás a legkisebb riadalomra is alélva dől a földre. A Dívány A természet csodái című sorozatának legújabb részében ez az állat kerül reflektorfénybe.

AZ ÉN KUTYÁM: Mindent a strandetikettről, avagy így viselkedj, hogy máskor is beengedjenek a kutyáddal. Az Én Kutyám cikkéből kiderül, hogy a kutyás strandon milyen illemszabályokat érdemes betartani.

Rovatok