Index Vakbarát Hírportál

FBI által kiképzett túsztárgyaló: Magyarországon nem könnyű bankot rabolni

2021. augusztus 10., kedd 19:39

Az elmúlt harminc évben rengeteget fejlődött hazánkban a biztonságtechnika, így ma már szinte elképzelhetetlen, hogy bárki bemenjen a bankba, és csak úgy kipakolja a páncélszekrényt – többek között erről beszélt lapunknak a hétfői budapesti bankrablás apropóján Lipták Marcell pszichológus, akit az FBI képzett ki krízis- és túsztárgyalónak.

Mint arról korábban beszámoltunk, hétfő délután bankrablás történt Budapesten a XV. kerületben. Az elkövető a pénzintézet alkalmazottait bezárta az épületbe, és fegyverrel vagy annak utánzatával fenyegette őket. Lapértesülések szerint a helyszínen egy túsztárgyaló is megjelent, de a rabló időközben a kassza tartalmával együtt elmenekült a helyszínről.

Lipták Marcell pszichológus, az FBI által kiképzett krízis- és túsztárgyaló szerint előremutató gondolkodásra vall, hogy a rendőrség már eleve túsztárgyalóval érkezett, felkészülve arra az eshetőségre, hogy az elkövető még a helyszínen van.

A tárgyalótiszteknek mindig az a céljuk, hogy a lehető legbékésebb módon rendezzék a krízishelyzetet. Komolyabb kihívással néznek szembe, ha az elkövető maga is a pénzintézetben tartózkodik a túszokkal, hiszen ilyenkor az áldozatok rettegnek, a rabló pedig könnyen pánikba eshet, ez a reakció pedig gyakran erőszakos cselekményekhez vezet. Ahhoz, hogy ezt megelőzzük, valamilyen módon kapcsolatot kell teremteni az érintettekkel. A legjobb forgatókönyv természetesen az, ha az elkövető megadja magát, és az áldozatokkal együtt épségben kijön az intézményből

 – avatta be az Indexet a túsztárgyalás lényegébe Lipták Marcell.

Hangsúlyozta, hogy noha a tárgyalótiszt alap rendőri feladatokat is elláthat, elsősorban emberként, civilként, hiányos fegyverzettel érkezik a helyszínre, így ugyanis sokkal könnyebben lehet hatni az elkövetőre.

A rablókat a pénz motiválja, nem az, hogy túszul ejtsenek valakit vagy valakiket. Az ilyen szituációkat legtöbbször csak a kényszer szüli, többnyire nem szerepel az elkövetők tervében, persze ha van egyáltalán bármilyen tervük. Vannak, akik hirtelen felindulásból egy fadarabbal indulnak el a pénzintézet ajtaja felé, míg mások évekig tervezgetik, tökéletesítik a rablás részleteit. A kettő között persze bármi elképzelhető, de az biztos, hogy aki ilyet tesz, nagyon kétségbe lehet esve

– mondta a túsztárgyaló, utalva arra, hogy manapság hazánkban egyáltalán nem egyszerű bankot rabolni, a sikeres akció esélye nagyon minimális. Mindez azzal indokolható, hogy az elmúlt harminc évben rengeteget fejlődött a biztonságtechnika, számos riasztó- és jelzőrendszerrel szerelték fel az épületeket, így ma már szinte elképzelhetetlen, hogy valaki csak úgy bemenjen a bankba és kipakolja a páncélszekrényt. Maximum a kasszát tudja elvinni, de ahhoz is óriási kockázatot kell vállalni.

Bárhol lehet az elkövető

Noha a hétfői bankrabláskor lövés nem dördült, és nem sérült meg senki, a bank alkalmazottai sokkot kaptak, ezért mentőt hívtak hozzájuk. Lipták Marcell arról is mesélt lapunknak, hogy a tárgyalótiszt csak abban az esetben foglalkozhat az áldozatokkal, ha a meghallgatáshoz megfelelő fizikai és lelkiállapotban vannak.

Ha belemennek, akkor is nagyon óvatosnak kell lenni, a kérdéseket pedig a lelkiállapotukhoz kell igazítani, miközben a lehető legtöbb információt kell beszerezni az elkövetőkről. Hogy nézett ki? Mit viselt? Merre menekült? Ha ezekre a kérdésekre képesek válaszolni, az nagyban előreviheti a nyomozást

– mondta a pszichológus, aki szerint minden bankrabló másképp és máshova menekül. Stratégiájuk nagyban függ például attól, hogy milyen gyorsan reagált a rendőrség vagy hogy hol történt a bűncselekmény.

A legtöbb elkövető a rablás után maga is sokkos állapotban van, ezért többnyire elrejtőznek, meglapulnak. Extrémebb eset, de az is megtörténhet, hogy az elkövető visszailleszkedik a hétköznapi életébe, teszi a dolgát, mintha mi sem történt volna” – hívta fel a figyelmet a szakértő.

A fővárosi rendőrök hétfőn azonnal lezárták a környéket, és hajtóvadászatot indítottak a rabló után.

(Borítókép: Rendőrök helyszínelnek egy pénzintézet előtt a XV. kerületi Kolozsvár utcában 2021. augusztus 9-én, miután fegyverrel vagy annak utánzatával fenyegetve kirabolták a bankfiókot. Fotó: Mihádák Zoltán / MTI)

Rovatok