Index Vakbarát Hírportál

Megvan, hogy mikor jelentkezhetnek a magyar űrhajósjelöltek

2021. augusztus 19., csütörtök 07:46

Heteken belül elindulhat a hivatalos jelentkezési procedúra a magyar űrhajósjelölteknek – ígérte a Népszavának a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), amely szerint erről a tárca honlapján találnak majd tudnivalókat az érdeklődők.  

A lap azután kereste a külügyminisztériumot, hogy Szijjártó Péter július végén bejelentette: várhatóan 2024-ben vagy 2025 első felében ismét lesz magyar űrhajós 45 évvel Farkas Bertalan 1980-as történelmi repülése után. A külügyminiszter hozzátette: a magyar űrhajós amerikai együttműködéssel juthat el a Nemzetközi Űrállomásra, ahol hazai fejlesztésű eszközökkel folytathat kísérletet.

A mai cikkből az is kiderül, hogy orosz és magyar szakemberek szakmai tárgyalásai alatt idén az is körvonalazódott, hogy egy magyar-orosz űrrepülésre legkorábban 2026-ban vagy azt követően kerülhet sor. 

Amikor 2019-ben Szijjártó Péter miniszter úr először beszélt egy lehetséges magyar űrhajósról, még kizárólag Oroszország volt képes embereket szállítani a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), ám időközben az Egyesült Államok újra rendelkezik embereket szállító űrhajók indításának képességéve

– írta a tárca, melynek válaszleveléből az is kiderül, hogy az amerikaikkal nincs még aláírt szerződés. Erről a KKM azt a tájékoztatást adta, hogy „a szakmai tárgyalásokat követően magas szintű megállapodás született, a szerződés aláírásának előkészítése jelenleg is zajlik”.

Rovatok