Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, ki a legvagyonosabb ellenzéki miniszterelnök-jelölt

2021. augusztus 21., szombat 10:33

Dobrev Klára mellett Jakab Péter az egyik legjobban kereső politikus, Karácsony Gergelynek viszont annál több az adóssága, Márki-Zay Péter pedig az egyik legértékesebb vagyontárgyának a könyvtárát tartja. Alámerülés az előválasztásra bejelentkezett hat miniszterelnök-jelölt vagyonnyilatkozatába.

Véget ért a regisztrációs szakasz, kiderült, hogy kik lesznek azok az ellenzéki miniszterelnök-, valamint egyéni képviselőjelöltek, akik meg akarják mérettetni magukat az őszi, szeptember 18-tól 26-ig tartó előválasztáson. Most az aláírásgyűjtés szakasza következik, az ajánlóíveket augusztus 23-tól lehet felvenni, és szeptember 6-ig lehet leadni. Az egyéni képviselőjelölteknek négyszáz, a miniszterelnök-jelölteknek húszezer érvényes ajánlásra van szükségük.

A jelentkezésnek volt jó néhány feltétele, a jelölteknek többek között előzetesen vagyonnyilatkozatot kellett tenniük, ahogy az erkölcsi bizonyítvány bemutatása mellett negatív ügynökmúltjukról, illetve köztartozás-mentességükről is kellett nyilatkozniuk. A hvg360 elemezte végig a vagyonnyilatkozatokat, ennek alapján kiderült, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltjei közül ki a legtehetősebb. 

Pálinkás József

Az első Orbán-kormány oktatási minisztere, egyben a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke adott számot a legnagyobb vagyonról, többek között

Márki-Zay Péter

A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje zárt a második helyen az alábbi vagyonelemekkel:

Karácsony Gergely

Az LMP, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely az alábbi pénzügyi profillal került föl a dobogó harmadik fokára:

Jakab Péter

A jobbikos Jakab Péter országgyűlési képviselőként mindent összeadva havonta bruttó 2,4 millió forintos fizetést visz haza. (Ugyan a Kövér László házelnök kiszabta büntetések miatt most néhány hónapra ez igencsak megcsappan.) Jakab a vagyonnyilatkozatában egy 106 négyzetméteres miskolci lakás fele részét is feltüntette, a megtakarítása pedig hárommillió forint készpénz 8,67 millió forint banki tartozás mellett.

Fekete-Győr András

Vagyonnyilatkozata alapján a Momentum miniszterelnök-jelöltje, Fekete-Győr András egy budai, II. kerületi, 43 négyzetméteres lakás birtokában mindennek mondható, csak vagyonos embernek nem. A pártelnöki jövedelme havi bruttó 526,5 ezer forint.

Dobrev Klára

Ellenzéki miniszterelnök-jelöltek portréi az Indexen

Június 29-től július 4-ig tartó sorozatunkban egyenként mutattuk be az ellenzéki miniszterelnök-jelölteket az Indexen. A KutatóCentrum az Index megbízásából online felmérést készített a 18–64 év közötti, gazdaságilag aktív online népesség körében az ellenzéki előválasztásról, ennek eredményét figyelembe véve a Pálinkás Józsefről szóló portré után szerdán (június 30-án) Fekete-Győr Andrásról, csütörtökön (július 1-jén) Márki-Zay Péterről, pénteken (július 2-án) Dobrev Kláráról, szombaton (július 3-án) Karácsony Gergelyről, végül pedig a kutatás szerint a legesélyesebb jelöltről, Jakab Péterről vasárnap (július 4-én) közöltük portrécikkünket.

(Borítókép: Pálinkás József, Fekete-Győr András,    Márki-Zay Péter,    Dobrev Klára, Karácsony Gergely és    Jakab Péter   . Fotó: Kovács Tamás / MTI, Bruzák Noémi / MTI,    Huszti István / Index,    Koszticsák Szilárd / MTI,    Bánkúti Sándor / Index,    Bruzák Noémi / MTI)

Rovatok