Index Vakbarát Hírportál

Ügynökmúlttal nem lehet indulni az ellenzéki előválasztáson

2021. július 8., csütörtök 10:20 | aznap frissítve

Július 8-tól a hatpárti szervezésű ellenzéki előválasztás hivatalos honlapján letölthetővé váltak a szükséges dokumentumok – írják az összefogás pártjai közleményükben. Július 26-án indul és augusztus 15-én zárul az előválasztás jelöltjeinek, valamint szervezeteinek regisztrációja.

A jelöltté válás feltételei többek között:

Az indulóknak nyilatkozniuk kell arról is, hogy megválasztásuk esetén melyik párt frakciójába ülnének be, vagyonnyilatkozatot kell tenniük, illetve kötelező elfogadniuk a közös értéknyilatkozatot és etikai kódexet.

Arra is lehetőséget biztosítanak, hogy a hat szövetségesen kívül jelölő szervezetként más pártok vagy egyesületek is részt vegyenek az előválasztáson.

Ennek legfontosabb feltétele egy nyilatkozat, amelyben elfogadja a szervezet az előválasztás szabályait és eredményeit, tehát nem indul el külön 2022-ben. Igazolni kell a köztartozás-mentességet is.

A technikai adminisztrációt az Országos Előválasztási Iroda (OEVI) bonyolítja le, az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) a lehető leggyorsabban, konszenzussal hoz döntést az indulni szándékozókról.

Az ajánlóíveket augusztus 23-tól lehet felvenni, és szeptember 6-án 10 óráig adhatók le. Az egyéni képviselőjelölteknek négyszáz, a miniszterelnök-jelölteknek húszezer érvényes ajánlásra van szüksége. Az első fordulót szeptember 18–26., a kormányfőaspiránsokat érintő másodikat október 4–10. között tartják.

Ellenzéki miniszterelnök-jelöltek portréi az Indexen

Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy június 29-től július 4-ig sorozatunkban egyenként mutattuk be az ellenzéki miniszterelnök-jelölteket. A KutatóCentrum az Index megbízásából online felmérést készített a 18–64 év közötti, gazdaságilag aktív online népesség körében az ellenzéki előválasztásról, ennek eredményét figyelembe véve a Pálinkás Józsefről szóló portré után, szerdán (30-án) Fekete-Győr Andrásról, csütörtökön (július 1-jén) Márki-Zay Péterről, pénteken (július 2-án) Dobrev Kláráról, szombaton (július 3-án) Karácsony Gergelyről, végül pedig a kutatás szerint a legesélyesebb jelöltről, Jakab Péterről vasárnap (július 4-én) közöltük portrécikkünket.

Rovatok