Index Vakbarát Hírportál

Áder János csak néhány százezerrel kevesebb nyugdíjat fog kapni, mint Angela Merkel

2021. augusztus 23., hétfő 08:39

A napokban az Index írt arról, hogy Angela Merkel német kancellár nyugdíja 15 ezer euró – ez nagyjából 5,2 millió forint – körüli összeg, a Blikk pedig egy kicsit utánajárt, hogy mire számíthat nyugdíjas éveiben Áder János köztársasági elnök, akinek egyébként májusban jár le a mandátuma.

A lap  arról ír, hogy ő lesz az első magyar köztársasági elnök, aki a nyugdíjkorhatár alatt, már 63 évesen nyugdíjba mehet amellett, hogy megkapja a teljes körű államfői fizetést.

Egy 2019-es törvényben duplájára emelték a mindenkori államfő juttatásait, és a hivatalból való távozása után pedig valamennyi köztársasági elnököt, így Áder Jánost is ez az összeg illeti meg élete végégig. Korábban majdnem egy évtizeden át havi bruttó 1,5 millió forint körül alakult ez az összeg, de már két éve a házelnököt megillető tiszteletdíj összegének az 1,1-szerese, ami idén hozzávetőlegesen bruttó 3,6 millió forintot jelent havonta.

Ez az összeg jövőre nagyjából 4 millió forintra emelkedhet havonta. 

Áder János abban is az első lesz a magyar államfők közül, hogy négy évig a Fideszt képviselte az Európa Parlamentben, ami után külön nyugdíj jár. Ezután a 8900 eurós (nagyjából 3,2 millió forintos) EP-képviselői fizetésének 14 százaléka, hozzávetőlegesen 430 ezer forint jár havonta. Az EP rendelkezései szerint pont 63 éves kortól fizethető a korábbi képviselőknek a nyugdíj. 

Mindent összeadva bruttó 4,4 millió jár az államfőnek, ami e számítás szerint nem sokkal, mintegy 800 ezer forinttal, alig 20 százalékkal marad el Angela Merkel nyugdíjától, amelyről korábban az Index is beszámolt. 

Az előírások szerint a leköszönő államfőnek egy rezidenciát is kell biztosítani; ezzel elődje, Schmitt Pál nem élt, és elképzelhető, hogy Áder Jánosnak sem lesz erre szüksége, ugyanis a vagyonbevallása szerint két éve 50 százalékos tulajdonosa lett egy Budapest II. kerületében fekvő, 125 négyzetméteres lakásnak, amelyre felvett egy 45 millió forintos hitelt. 

Rovatok