Index Vakbarát Hírportál

Nem kapnak automatikusan menekültstátuszt Magyarországon a kimenekített afgánok

2021. augusztus 24., kedd 10:15 | aznap frissítve

Még nem kapott tartózkodási engedélyt az Afganisztánból kimenekített 96 afgán állampolgár – tudta meg a Belügyminisztériumtól (BM) a Népszava.

A Röszkén hatósági karanténban lévő afgán állampolgárok nem lettek automatikusan befogadottak, csak kimenekítettek.

Mint azt a lappal a tárca közölte: státuszuk az idegenrendészeti eljárás eredményétől függően személyenként, családonként eltérően alakulhat.

A BM hétfői közleményében annyit írt, hogy az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság „kezelésében álló röszkei objektumban” lettek elszállásolva.

A Népszava szerint ez kizárásos alapon a korábbi tranzitzóna konténertábora lehet, amelyről az ENSZ jelentéstevője azt állította, hogy börtönszerűek ott a körülmények.

A most hazánkba érkezett afgánok korábban Magyarországgal és szövetségeseikkel együttműködő helyiek voltak, akiket most a fanatikus iszlamista tálibok megtorlása fenyegetett.

Olaszország több mint háromezer afgánt fogadott be 

Többségében gyerekek és nők vannak a Kabul és Róma közötti légi folyosón érkező több mint háromezer afgán között, akiknek a befogadása továbbra is megosztja Olaszországban a kormánypártokat, olyannyira, hogy a jobboldal a belügyminiszter lemondását követeli – írta az olasz sajtó kedden.

Az Aquila, vagyis Sas nevű művelet keretében az olasz haderő repülőgépei júniustól több mint 3350 személyt evakuáltak Afganisztánból több útvonalon keresztül. Közöttük 3290 volt afgán, több mint felük nő és gyerek, az esetek nagy részében a menekülők családtagjai.

Az összfegyvernemi operatív parancsnokság (COVI) adatai szerint az utóbbi tíz napban érkeztek a legtöbben, több mint kétezren. További 1300 személy a kabuli repülőtér övezetében várakozik az Olaszországba indulásra.

Elemzések kiemelik, hogy az afgánok befogadása növelheti az ellentéteket a római kormánypártok között, amelyeket a migráció kérdése eddig is megosztott. A baloldali Demokrata Párt (PD) nem szab korlátot sem a tengeren érkezők befogadásában, sem az afgán menekültek esetében – írták. A Corriere della Sera napilap a migráció kérdését központinak nevezte az október eleji polgármesterválasztást és a jövő év eleji államfőválasztást megelőző kampányidőszakban.

Rovatok