Index Vakbarát Hírportál

Tovább tart az evakuálás Afganisztánból, hadbíróság elé állítanák Bident

2021. augusztus 24., kedd 07:37

Joe Biden nem tervez felelősségre vonásokat az Afganisztáni fiaskó miatt, de az evakuáció tovább fog tartani a tervezettnél. A tálibok ezért szankciókat helyeztek kilátásba, a brit parancsnok szerint az amerikai elnököt hadbíróság elé kéne állítani.

Az amerikai elnök sajtóértesülések szerint kedden bejelenti, hogy az evakuáció a korábban tervezett augusztus 23-i dátumánál tovább fog tartani a művelet, írja a Deutsche Welle

A tálibok szóvivője, Suhail Saheen elmondta, hogy nem értenek egyet a tervvel, és „következményei lesznek a megszállás meghosszabbításának”. Gúnyolódásként a legendás, a második világháborúban Iwo Jima megszállását ünneplő fotójáról is készítettek egy replikát, amin az ő zászlóállításuk látható. 

Az Egyesült Királyság afganisztáni erőinek volt parancsnoka szerint Joe Bident hadbíróság elé kéne állítani

Richard Kemp tábornok, az Egyesült Királyság afganisztáni kontingensének volt parancsnoka azt nyilatkozta, hogy az amerikai elnököt hadbíróság elé kéne állítani, mert az amerikai hadsereg főparancsnokaként

elárulta az Egyesült Államok és az Egyesült Nemzetek fegyveres erőit,

írta meg a Fox News.

Kemp elmondta, hogy emiatt

az egész világ mérhetetlenül veszélyesebb hellyé vált.

Titkos találkozó zajlott a CIA igazgatója a tálibok vezetője között

William J. Burns, a CIA igazgatója hétfőn Kabulban titkos találkozón vett részt a tálibok de facto vezetőjével, Abdul Gháni Bharadarral, írja a Washington Post. Ez volt a legmagasabb szintű személyes találkozó a tálibok és a Biden-adminisztráció képviselői között, amióta az iszlamisták elfoglalták az afgán fővárost. 

Joe Biden nem tervez felelősségre vonásokat az afganisztáni fiaskó miatt

Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója hétfőn sajtóértekezleten azt mondta, hogy eddig nem hallott semmi olyasmit, miszerint az elnök menesztéseket tervezne a kialakult afganisztáni helyzet miatt, írta meg az MTI.

A tanácsadó, Jake Sullivan a Fehér Házban arra az újságírói kérdésre válaszolt, hogy Biden tervez-e fegyelmi lépéseket amerikai tisztségviselőkkel szemben azután, hogy Afganisztánban a tálibok meglepetésre villámgyorsan megszállták szinte az egész országot.

Biden többször is védelmébe vette döntését az amerikai csapatok afganisztáni kivonásáról, hozzátéve, hogy vállalja érte a felelősséget. A kivonás nyomán lendültek a tálibok támadásba, és gyorsaságuk meglepte Washingtont is.

Az ausztrál kormányfő szerint bármelyik légi menekítés Afganisztánból az utolsó lehet

Ausztrália miniszterelnöke kedden arra figyelmeztetett, hogy a kabuli repülőtérnél a helyzet megjósolhatatlan maradt, és bármelyik légi menekítés az utolsó lehet Afganisztánból, írja az MTI.

Scott Morrison a Nine Network tévében beszélt azt követően, hogy Ausztráliának eddigi legnagyobb menekítő műveleteként sikerült 650 embert elvinnie kedd reggelre Afganisztánból, a kabuli repülőtérről.

Ez volt a legnagyszerűbb éjszakánk

– mondta.

A műveletben Ausztráliának négy, Új-Zélandnak pedig egy katonai repülőgépe vett részt. A két ország eddig összesen 1700 főt menekített ki Afganisztánból, köztük félszáz afgán atlétát.

Az ENSZ hiteles jelentéseket kapott a tálibok által elkövetett súlyos jogsértésekről 

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa kedden Genfben közölte, hiteles jelentéseket kapott az Afganisztánban a hatalmat átvevő tálibok által elkövetett súlyos jogsértésekről, köztük a civilek gyorsított kivégzéseiről, a nőkkel szembeni korlátozásokról és az uralmuk elleni tiltakozásokról, írta meg az MTI.

A főbiztos sürgette az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát, amelyet Pakisztán és az Iszlám Együttműködési Szervezet (OIC) kérésére rendkívüli ülésre hívtak össze, hogy hozzon létre mechanizmust a szélsőséges iszlamista tálibok tevékenységének szoros nyomon követésére.

Hozzátette: a tálibok nőkkel és lányokkal szembeni bánásmódja határvonal lesz megítélésükben. Akárcsak az, miképpen tartják tiszteletben a szabadsághoz, a szabad mozgáshoz, az oktatáshoz, az önkifejezéshez és a munkavállaláshoz való jogukat, a nemzetközi emberi jogi normákkal összhangban.

Az Európai Unió jelentősen növeli az afgánoknak nyújtott segélyt

Az Európai Unió a korábbi 50 millió euróról több mint 200 millió euróra (mintegy 71 milliárd forintra) emeli az afgánoknak nyújtott humanitárius segélyt, a támogatás a konfliktus sújtotta országból a szomszédos államokba menekülőket is segíti majd - jelentette be az Európai Bizottság elnöke kedden Brüsszelben.

Ursula von der Leyen az uniós biztosok rendkívüli, az afganisztáni helyzet miatt összehívott ülését követően tartott sajtónyilatkozatában közölte, a humanitárius segítség a tagállamok eddigi támogatásán felül járul hozzá az afganisztáni emberek megsegítéséhez.

Közölte azt is, hogy a segítségnyújtás feltétele az emberi jogok és a nők jogainak tiszteletben tartása. Ez határozza meg, hogy mennyi pénz áramlik közvetlenül Afganisztánba vagy a szomszédos régiókba - mondta.

Húszezer afgán menekültnek biztosít szállást az Airbnb

Ingyen elszállásol húszezer afgán menekültet az Airbnb, szúrta ki a Telex a cég vezérigazgatójának posztját a Twitteren.

Bízom benne, hogy ez más cégeket is hasonló lépésekre inspirál. Nincs vesztegetni való időnk,

fogalmazott Brian Chesky

A vállalat jótékonysági szervezetével közösen intézi a menekültek elszállásolását. Az Airbnb.org 2012 óta 75 ezer, válsághelyzetben lévő embernek intézett ingyenes elszállásolást, írta meg a lap.

Rovatok