Index Vakbarát Hírportál

Titkos találkozó zajlott a CIA igazgatója és a tálibok vezetője között

2021. augusztus 24., kedd 12:26 | aznap frissítve

William J. Burns, a CIA igazgatója hétfőn Kabulban titkos találkozón vett részt a tálibok de facto vezetőjével, Abdul Gáni Baradarral, írja a Washington Post. Ez volt a legmagasabb szintű személyes találkozó a tálibok és a Biden-adminisztráció képviselői között, amióta az iszlamisták elfoglalták az afgán fővárost.

Burns az Egyesült Államok egyik legtapasztaltabb diplomatája. Korábban külügyminiszter-helyettes is volt, és szolgált moszkvai nagykövetként. 

A CIA nem kommentálta az értesülést, de a tárgyalás minden valószínűség szerint arról szólt, hogy az Egyesült Államok meg kívánja hosszabbítani az evakuálás augusztus 31-i határidejét.

Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok egyéb szövetségesei is közölték, hogy nem lesz idejük kimenekíteni állampolgáraikat és a velük szövetséges afgánokat a megadott időpontig. 

A helyzet iróniája, hogy Baradar nyolc évet töltött börtönben, miután a CIA elfogta. 2018-as szabadulása után ő volt Katarban az Egyesült Államokkal való béketárgyalásokon a főtárgyaló talibánrészről. A Trump-adminisztrációval folytatott béketárgyalások vezettek ahhoz a megállapodáshoz, amely az amerikai kivonulás alapjául szolgált.

Mint azt megírtuk, az amerikai elnök sajtóértesülések szerint kedden bejelenti, hogy az evakuálás a korábban tervezett augusztus 23-i dátumánál tovább fog tartani. A tálibok szóvivője, Szuhail Sahín elmondta, hogy nem értenek egyet a tervvel, és „következményei lesznek a megszállás meghosszabbításának”.

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa kedden Genfben közölte, hiteles jelentéseket kapott az Afganisztánban a hatalmat átvevő tálibok által elkövetett súlyos jogsértésekről, köztük civilek gyorsított kivégzéséről, a nőkkel szembeni korlátozásokról és az uralmuk elleni tiltakozásokról, írta meg az MTI.

Rovatok