Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: A nyugati világ hibát hibára halmoz

2021. szeptember 2., csütörtök 20:51

Szijjártó Péter szerint már az is nagy baj, hogy egy húszéves nemzetközi erőfeszítés kudarcot vallott Afganisztánban, ráadásul azóta a nyugati világ hibát hibára halmoz – idézte a tárcavezetőt az MTI.

A külgazdasági és külügyminiszter a szlovéniai Brdo pri Kranjuban, az EU-tagországok külügyminisztereinek informális tanácskozásán fejtette ki a véleményét arról, hogy 

a nyugati szövetségesek folyamatosan felelőtlen nyilatkozatokat tesznek, amelyek arra hívják fel az afgánokat, hogy jöjjenek Európába.

A tárcavezető úgy véli, ez rendkívül felelőtlen magatartás, miközben a nyugati politikusok arról beszélnek, hogy nem szabad megismételni 2015 hibáit, ehhez képest semmi mást nem tesznek.

Szijjártó Péter szerint már akkor is számos olyan nyilatkozat hangzott el, amelyek akkor a szíreket biztatta arra, hogy jöjjenek Európába, és most ugyan ez a helyzet az afgánokkal, ami súlyos migrációs kockázattal jár.

A külügyminiszter felhívta rá a figyelmet, hogy Magyarország is segítséget nyújtott, és kimenekítette azokat Afganisztánból, akik a magyaroknak segítettek a nemzetközi műveletekben, ám rajtuk kívül egyetlen afgánt sem fogad be az ország.

Semmilyen elosztási mechanizmusban nem vagyunk hajlandóak részt venni, legyen felkérés az EU vagy a NATO részéről

– közölte az egyértelmű szándékot Szijjártó.

Rovatok