Index Vakbarát Hírportál

Ezt kell tudni az ingyenes budapesti tömegközlekedésről

2021. szeptember 7., kedd 20:55

A gyermekes családok terheinek csökkentése érdekében szeptember 2-tól díjmentesen utazhatnak a BKK járatain a 14 éven aluliak – hallhatjuk úton-útfélen a tömegközlekedési eszközök hangszóróiból. A Budapesti Közlekedési Központtól (BKK) azóta sokan kérdezték, hogy pontosan kikre vonatkozik ez a kedvezmény, ezért csokorba gyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat. 

A kedvezményre jogosultak köre

Mostantól nemcsak az óvodások, de minden 14 éven alatti, tanulói jogviszonnyal rendelkező, érvényes magyar diákigazolvánnyal rendelkező diák is jogosult az ingyenes utazásra a BKK járatain. A kedvezményt a tanulói jogviszonnyal rendelkező gyermekek, fiatalok annak a tanévnek az utolsó napjáig, augusztus 31-ig vehetik igénybe, amelyben a 14. életévüket betöltik. 

Ezeken a fővárosi vonalakon vehető igénybe a kedvezmény

A 14 éven aluli tanulók díjmentes utazására Budapest közigazgatási határán belül a BKK járatain, a környéki buszokon (Budapest közigazgatási határáig), valamint a HÉV-vonalakon (Budapest közigazgatási határáig), tételesen az 1–69 jelzésű villamoson, a 70–83 jelzésű trolibuszon, az 1–299 és a 900–999 jelzésű autóbuszon, a H5-ös, a H6-os, a H7-es, a H8-as, a H9-es HÉV-en, az M1-es, az M2-es, az M3-as és az M4-es metróvonalon, továbbá a D14-es hajójáraton van lehetőség.

Nem vonatkozik az ingyenesség a MÁV-Start és a Volánbusz azon elővárosi járataira, amelyeken a Budapest-bérleteket elfogadják. Ezért a távolsági vonatokra és buszokra ennek figyelembevételével kell megvenni a jegyet, bérletet, nem csak az agglomerációs határszakasztól a lakóhelyig.

Az ellenőrnek a diákigazolványt kell felmutatni

Iskoláskorú gyermek esetén az ellenőr kérésére az érvényes magyar diákigazolványt, ennek hiányában a diákigazolványt helyettesítő iskolalátogatási igazolást kell felmutatni. Amennyiben a tanuló nem tudja ezek egyikét sem az ellenőrnek megmutatni, akkor élhet az utólagos bemutatás lehetőségével, ebben az esetben viszont 1000 forintos eljárási díjat kell megfizetni.

A kormány által kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt lejárt magyar diákigazolványokat október 31-ig kell érvényesnek tekinteni, amennyiben az alábbi érvényesítő matricákkal van ellátva:

Ha a tanintézmény a diákigazolványt helyettesítő igazolást szkennelve, elektronikusan küldte el a tanulónak, az ilyen igazolás akkor is csak kinyomtatott formában használható (elektronikus változatban az igazolás nem mutatható be).

Az ingyenes utazás lehetősége a diákigazolványt felmutató gyermekre vonatkozik. A vele utazó kísérőszemély, illetve a vele lévő kutya vagy kerékpár szállítására továbbra is meg kell váltani a megfelelő jegyet.

Akik nem rendelkeznek magyar diákigazolvánnyal, azokra nem vonatkozik az ingyenes utazás.

A magyar diákigazolványt alapvetően a következő diákok igényelhetik: Magyarországon tanulók (állampolgárságtól függetlenül), valamint (akár külföldi tanulmányok esetén is) Magyarország vagy bármely egyéb európai uniós tagállam, illetve Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc állampolgárai.

Óvodás korú gyermek esetén természetesen szemmel jól látható az ingyenes utazásra való jogosultság, ezért a BKK eltekint az életkor igazolásától.

A szeptember 1. előtt megváltott diákbérleteket visszaváltják

Ha valaki már megváltotta gyermeke közoktatási diákbérletét, de annak érvényessége még nem kezdődött el, akkor a bérlet visszaváltható kezelési díj felszámítása nélkül, azaz a bérletek teljes ára visszakapható.

Ha a megváltott diákbérlet érvényessége már szeptember 1. előtt elkezdődött, akkor a bérletet időarányosan váltják vissza, azaz az árának csak azt a részét térítik meg, amely a 2021. szeptember 1. utáni érvényességi időt fedi le.

A már augusztusban megkezdett érvényességű bérletek visszaváltását csak személyesen lehet intézni a BKK ügyfélközpontjaiban, a jegy- és bérletpénztárakban nem lehet visszaváltani az ilyen bérleteket. Az alábbi típusú diákbérletek válthatók vissza:

A bérlet visszaváltásához az ügyfélközpontban visszatérítési kérelmet kell kitölteni, amiben az ott dolgozók segítséget nyújtanak.

Rovatok