Index Vakbarát Hírportál

Elemző a miniszterelnök-jelölti vitáról: Ez inkább a hideg polgárháború receptje

2021. szeptember 13., hétfő 07:48

Kovács János politikai elemző szerint a lényegi kérdésekben feltűnően nagy volt az egyetértés az ellenzéki miniszterelnök-jelölti vitán, jól kiérezhető retorikai hátrányba egyik jelölt sem került a mezőnyhöz képest.

Retorikailag ennyire nyíltan még sosem helyezkedett rendszer- és alkotmányellenes pozícióba a mindenkori ellenzék, mint a mostani olajfa-koalíció pártjai – fejtette ki Kovács János, Az elemző szemével blog és Facebook-oldal szerzője. Arra utalt, hogy a vasárnapi miniszterelnök-jelölti vitán többek között ismét szóba jött a feles többséggel való alkotmányozás, és olyan kijelentések is elhangzottak, mint hogy az ellenzék a szabályosan hozott kétharmados törvényekkel feles többséggel fog szembemenni.

Kovács János szerint ami a miniszterelnök-jelölti vitán hallható volt, „az inkább a hideg polgárháború receptje, mintsem az országegyesítésé”.

Bejegyzésében a vitáról azt írta, mindegyik jelölt jórészt a saját közönségének beszélt, hozzátette azonban, hogy ez nem véletlen, hiszen ilyen közel az előválasztáshoz már a mozgósításon, nem a meggyőzésen van a hangsúly.

Ebből kifolyólag vélelmezhetően sokakat nem térített át, ingatott meg korábbi preferenciájukban ez a vita. Már csak azért sem, mert jól kiérezhető retorikai hátrányba egyikük sem került a mezőnyhöz képest

– fogalmazott a politikai elemző.

Kovács János rámutatott: a lényegi kérdésekben feltűnően nagy volt az egyetértés, az viszont szerinte külön beszédes, hogy

a legélesebb vita egy olyan kérdésben bontakozott ki, ami a háttérmutyikról és egymás revolverezéséről szólt, nem pedig bármiféle ideológiai vagy szakpolitikai nézetkülönbségről.

Vita lényegében csak a zuglói jelöltállításról volt. Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje nehezményezte, hogy az összefogás többi ellenzéki pártja Hadházy Ákos helyett a szocialista Tóth Csabát támogatja. A vitáról percről percre tudósításban számoltunk be, összefoglalónkat ITT olvashatja.

Borítókép: Karácsony Gergely, Fekete-Győr András, Dobrev Klára, Jakab Péter és Márki-Zay Péter. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok