Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter bekérette az ukrán nagykövetet

2021. szeptember 28., kedd 09:30

Szuverenitásunk megsértésének tartjuk, hogy Ukrajna meg akarja akadályozni Magyarország biztonságos gázellátását, ezt kikérjük magunknak, és az ukrán nagykövetet keddre bekérettük a Külgazdasági és Külügyminisztériumba − közölte Szijjártó Péter közösségi oldalán, miután Ukrajna „megtámadta” a Magyarország és az orosz Gazprom vállalat között kötött szerződést.

A külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán azt írta: 

Mélységesen felháborít az ukrán kormány azon döntése, mely szerint az Európai Bizottságnál támadják meg ezt a szerződést.

Mint írta, világossá kell tenni néhány dolgot:

  1. Az ukránoknak semmi közük ahhoz, hogy mi kivel miről állapodunk meg. 
  2. Szuverenitásunk és nemzetbiztonsági érdekeink súlyos megsértésének tartjuk, hogy meg akarják akadályozni hazánk biztonságos gázellátását, a magyar emberek otthonainak fűtését és az ipar működtetését. 
  3. Barátságtalan ez a lépés azon sok támogatás (lélegeztetőgépek, egészségügyi felszerelések, katonák ápolása, gyerekek üdültetése, beruházások finanszírozása) után, amit Ukrajna eddig tőlünk kapott.
     

Mint arról korábban az Index hasábjain is olvashattak, Magyarország újabb hosszú távú megállapodást kötött az orosz Gazprom vállalattal. A magyar külügyminiszter történelmi pillanatként jellemezte az eseményt, ukrán szomszédaink azonban teljesen másként élik meg a helyzetet. Az ukrán külügyminisztérium közleményében úgy fogalmazott: gazdaságilag megalapozatlan, politikai indíttatásúnak tartjuk a döntést, amely a Kremlnek kedvez, és az ukrán nemzeti érdekek kárára van.

Az ukrán külügy közleményében kitér arra is, hogy a szerződés negatív hatással lehet az ukrán–magyar kapcsolatok alakulására. Ezen túl közlik azt is, hogy Kijev felkéri az Európai Bizottságot arra, hogy vizsgálja felül az új magyar–orosz gázmegállapodást, hogy az megfelel-e az európai energetikai jogszabályoknak.

Szijjártó Péter már hétfőn, a megállapodás aláírása után reagált az ukrán fél közleményére. Mint mondta, nem pontosan érti, hogy mi az összefüggés aközött, hogy biztosítják Magyarország energiaellátását, meg hogy normális módon együttműködnek a szomszédos országokkal. Kiemelte, hogy Magyarország energiaellátása nem kompromisszum kérdése.

Rovatok