Index Vakbarát Hírportál

Márki-Zay Péter: Nem mutyizunk Karácsony Gergellyel

2021. október 3., vasárnap 17:44

Karácsony Gergely után Márki-Zay Péter is nagygyűlésen értékelte az előválasztás eredményeit és a további lépéseket.

Márki-Zay Péter valódi csodának tartja, hogy egyáltalán meg lehetett tartani az előválasztást, majd köszönetet mondott az őt támogatóknak. Az előtte felszólalók közül kiemelte Hadházy Ákos levelét, és az abban leírtakkal mélyen egyetértett, mert ez azt jelenti, hogy a zuglóiak 80 százaléka szavazott a korrupció kíméletlen feltáróira. Először az ellenzéket kell leváltani és megtisztítani a korrupciótól, és csak utána a kormányt. Büszke arra a 12 civilre, akit jelöltként megválasztottak, annak ellenére, hogy pártoktól függetlenül indultak az MMM támogatásával.

Az MMM előválasztási kampánya kevesebbe került, mint 21 millió forint. Majd azzal folytatta, hogy komoly érv lesz azoknak a száma, akik eljöttek erre a kampányeseményre, és azok száma, akik délelőtt Karácsony Gergely előválasztási értékelőjére elmentek, amikor meg kell egyezni: ki vezeti ki Magyarországot abból a gödörből, ahová a Fidesz juttatta.

Azok vannak jelen a mostani gyűlésen, akik nem akarják visszaengedni a 2010 előtt időszakot, viszont az MMM és követői nélkül nem lehet leváltani Orbánt és rendszerét. Mi a Nyugathoz akarunk tartozni, egy keresztény, demokratikus jogállamot akarunk, amiben nagy szerepe van az elszámoltatásnak. Olyan alkotmány kell ismét, amivel nem lehet kisiklatni a magyar demokráciát,  ezért kellenek fékek és ellensúlyok az új magyar alkotmányba.

Ezután sorolta, hogy miért elégedetlenek az Orbán-kormány teljesítményével. Nemcsak a kormány, hanem az ellenzék sem juttatta el az emberekhez a valós információt, hogy igazán mennyi életet követelt idehaza a járvány. Csak Hadházy Ákos posztjaiból derült ki a lélegeztetőgép-beszerzés biznisze, a nálunk Covidban elhunytak valódi száma és az, hogy tesztelés nélkül kaptak 60 éven felüliek kínai vakcinát. Valódi rendszerváltás és igazi elszámoltatás kell! – ismételte meg. 

Az előszavazáson egy új ellenzékre szavaztak, mi vagyunk többen, mi vagyunk a többség – hangsúlyozta Márki-Zay. Sajnálta, hogy csak 31 körzetben volt képviselőjelölti vita, és csak 2 kormányfőjelölti vita jött össze. Ezek a viták kellettek, mert talán még a fideszes szavazókat is meggyőzték, hogy nekik is jobb lesz, ha leváltják Marki-Zayék Orbán Viktort.

Azért kell második forduló az előválasztáson, mert nem szabad engedni, hogy Dobrev Klára legyen a győztes miniszterelnök-jelölt, mert ő nem fog nyerni Orbán Viktorral szemben.

Jövőre a váltáshoz 3 millió támogatóra van szüksége az ellenzéknek. Ezért kéri a DK szavazóit, hogy olyan esélyes ellenzéki jelöltet támogassanak ők is, aki el tud vinni 3 millió embert az urnákhoz. 

Megállapodott Karácsony Gergellyel, hogy csak együtt lehet legyőzni a korrupciót és az Orbán-rendszert. Abban viszont még nem tudtak megállapodni, hogy ki képviselje az emberek akaratát majd a választásokon. Szerinte 2022 tavaszára nagyobb eséllyel tudnak ők több civil arcot bevonni és felmutatni. Karácsony mellett szól viszont, hogy ő elmondhatja magáról, ő van most középen. Az ő szavazóinak egy része lehet, hogy Dobrev Klárára szavazna, és ez gond. A következő időszakban azt fogják megvitatni, hogy milyen felállásban lehet továbbmenni jobboldaliakkal, baloldaliakkal és civilekkel együtt.

Ha 3 jelölt marad talpon, akkor a Jobbiknak be kell állnia Karácsony és Márki-Zay mögé, ha nem akarja Dobrev Klárát támogatni. Sokan kérik tőle, hogy ne lépjen vissza, és ő úgy véli, hogy tényleg ő, vagyis Márki-Zay tudná megszólítani a legtöbb embert 2022 áprilisában.

Szerinte Karácsonynak kell beállni mögé és támogatni őt. De mindenképpen meg fogja akadályozni, hogy Dobrev Klára legyen a közös ellenzéki kormányfőjelölt.

Fontos, hogy a Karácsony mögött álló pénzügyi támogatókat is meggyőzzék az emberek arról, hogy csak az a bölcs döntés, ha Karácsony Gergely szövetségben Márki-Zay Péterrel igyekszik együttműködni.

Nincs mutyi Karácsony Gergellyel

Az, hogy egyeztet Karácsonnyal, annak a jele, hogy átbeszélik a legfontosabb feladatokat. Márki-Zay javasolta például Karácsonynak, hogy Hadházy Ákos felügyelje a korrupció elleni harcot, amit délelőtti értékelőjében Karácsony Gergely be is jelentett. Megtisztelőnek érzi, hogy Karácsony alkotmányozási feladatokkal bízná meg. Viszont ő nem alkotmányjogász, de abban biztos, hogy ha győznek, akkor Polt Pétert azonnal leváltják.

Végül arra kérte támogatóit, hogy mindenki menjen el, és szavazzon arra szövetségre, amelyet Karácsony Gergellyel közösen építenek. Azonban egy közös győzelem után messze nincs még vége a munkának. Az aktivistáknak már az is feladatuk kell hogy legyen, hogy áprilisig eljuttassák a legfontosabb információkat azokba a kicsi, információtól elzárt falvakba, amelyek csak a hazug kormánypropagandát hallják. Fél év van arra, hogy az igazságot minden magyar postaládájába bedobják. 

Orbán Viktor leváltását nem lehet csak az ellenzéki pártokra kell bízni. Ha az MMM önkéntesei elegendő számban jelentkeznek, akkor el lehet kerülni a választási csalást tavasszal. Most is úgy tűnt sok helyen, hogy nem lesz elég szavazatszámláló, aztán persze ez nem következett be, de nem szabad hagyni, hogy jövő tavaszra is előálljon ugyanez a helyzet.

Meg fogják keresni a választási csalások kitervelőit, és egymillió forint nyomravezetői díjat kap az, aki segít felderíteni ezeknek a csalásoknak a kiagyalóit.

Sok támogatói beszéd hangzott el

A Mindenki Magyarországa Mozgalom gyűlésén elsőként az egyik hódmezővásárhelyi aktivista beszélt. Mint mondta, a 2018-as időközi polgármester-választáson a vásárhelyiek változást akartak. Márki-Zay Péter pedig az utcán beszélgetve sokak véleményét meghallgatta. Ezzel hitelessé vált, és a kisvárosban gyakorlatilag mindent tudni lehetett róla. Megszólalásai kiegyensúlyozottak voltak, túlzásoktól mentesek. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy győzött Hódmezővásárhelyen. Márki-Zay az a politikus, aki elismeri azt is, ami a mostani kormány tevékenységéből támogatható. Például elismeri a közmunka érvényességét, a játékgépek kitiltását a szórakozóhelyekről, illetve a kormány családtámogatási rendszerének néhány elemét.

Felolvasták Kőszeg Ferenc levelét, amelyben az egykori szabaddemokrata képviselő hangsúlyozta, hogy a második fordulóban nem Márki-Zaynak kellene visszalépnie. A két jelöltnek először meg kellene állapodnia az együttes, követendő stratégiáról, és így kellene nekifutni a második fordulónak.

Molnár Tibor, Keszthelyről érkezett jelölt a tapasztalatairól beszélt. Mint mondta, azért becsüli Márki-Zayt, mert a társadalom minden rétegét képes megszólítani. Felhívta párttársai figyelmét, hogy ne kövessék el ugyanazokat a hibákat, mint az évekkel ezelőtt hasonló lelkesedéssel indult Együtt-mozgalom elkövetett, és aminek nyomán el is tűnt a politikai palettáról.

Egy Fejér megyei roma jelölt arra utalt, hogy Magyarországon is sokféle kisebbség él, és nem szabad megengedni, hogy bárki bárkivel összefeszüljön, még akkor sem, ha a jelenlegi kormányzati politika mindig valamilyen ellenségképet igyekszik kreálni belőlük. Együtt kell feloldani a roma és nem roma magyarok közötti feszültséget, már ahol van ilyen.

Szalma Botond, volt KDNP-s képviselő azt hangsúlyozta, a lényeg az, hogy akik itt vannak, azok összetartoznak, és azért gyűltek most össze, hogy hangsúlyozzák: győzni kell!

Visi Piroska, a hatgyermekes hegyvidéki jelölt arra utalt, hogy az MMM Dobrev Klárától azt várja el, hogy tisztázza, miként viszonyul a 2010 előtt történtekhez. Illetve el kell ismernie a DK-nak és Dobrev Klárának is a 2010 előtt elkövetett hibákat.

Hadházy Ákos levelében azt írta: a zuglóiak az előválasztáson megüzenték, hogy változásokat akarnak, elég a korrupcióból, és felelősségre kell vonni a bűnösöket. Minél több embert kell meggyőzni, hogy a politika vitákról és kompromisszumokról szól, és ezek megléte nem jelent gondot. A 2022-es győzelem attól függ, lesz-e 20 ezer aktivista, aki eljut a legkisebb településekre, hogy az ott élőkkel is megismertesse az ellenzéki elképzeléseket.

Lukácsi Katalin, az MMM elnökségi tagja Semjén Zsolttól idézett. Eszerint 2018 előtt a KDNP politikusa azt mondta, ha mind darabokban vagyunk, és ők egységesek, akkor vesztünk. Ha mi egységesek vagyunk, és ők darabokban, akkor nyerünk. És ezt kell követnie most az ellenzéknek is. Lukácsi olyan kormányfőt szeretne, mint Márki-Zay, aki szeret vitatkozni, tűri a kritikát, de van mindenről saját véleménye. Lukácsi szerint össze kell fogni az ellenzéknek, és el kell zavarni a magyar történelem legkorruptabb kormányát.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke azért fogadta el Márki-Zay meghívását, mert tudja: barátok közé jött, annak ellenére, hogy Karácsony Gergelyt támogatja. Meggyőződése, hogy a pártok között hidat kell képezni ugyanúgy, mint ahogy a miniszterelnök-jelöltek támogatói között is hidat kell építeni. Vannak, akik bűnnek tartják, hogyha Márki-Zay Péter beszélget Karácsony Gergellyel. Szabó Tímea úgy vélte, mindkét politikus elkötelezett nemcsak a kormányváltás, hanem a rendszerváltás mellett is, és mindketten elkötelezettek amellett, hogy nincs visszatérés a 2010 előtti politizáláshoz. A kormányváltást pedig csak akkor lehet végrehajtani, ha az összes ellenzéki erő összefog, és közösen törnek győzelemre.

Szentiványi István az Új Világ Néppárt képviseletében beszélt, és elmondta, hogy örülnek, amiért közösen működhettek együtt az előválasztás alatt. Utalt arra is, hogy Márki-Zay Péter újabb sikert ért el, miután 2018-ban győzött Vásárhelyen. Ennek titka a széles összefogás volt. Alkalmas és rátermett jelöltekre van szükség, és Márki-Zay ilyen ember. Ahogyan felszabadította a helyi kiskirályok hatalma alól Hódmezővásárhelyt, úgy fogja az oligarcháktól is megtisztítani az országot.

Gyurcsik Ádám egy 21 éves egyetemista, aki a Minden Fiatal Magyarországa elnöke. Szerinte az előválasztás első fordulója lehetőséget adott sok szavazónak, és az összefogás eredményeként olyan ember lett az egyik kormányfőjelölt, akit a fiatal generáció elsöprő többséggel támogat. Továbbra is kérte generációjának tagjait, hogy támogassák Márki-Zayt, mert másnak nincs esélye, hogy legyőzze Orbán Viktort.

Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere gratulált Márki-Zaynak az elért sikerhez. Felemlegette a két évvel ezelőtti előválasztást, ahol mindenki az ellenfelét támogatta, de a végén ő futott be. Ő maga Karácsony Gergelyre szavazott most, ugyanakkor következetesen támogatja a korrupcióellenes harcot, aminek nálunk Márki-Zayt tartja az egyik ikonikus alakjának. Ezért örül, hogy Márki-Zay és Karácsony megállapodást kötött, mert így vélhetően a legtöbb támogatóval rendelkező miniszterelnök-jelölt veszi majd fel a harcot Orbán Viktorral. Baranyi óva int attól, hogy az ellenzék egymást ócsárolja, a hazugság színe ugyanis ma narancssárga Magyarországon. Szerinte az előválasztás közvélemény-kutatásai bizonytalanok, és ezt bizonyítja Márki-Zay bravúros végeredménye is. 

Bana Tibor, volt jobbikos képviselő a Vas megyei 3-as számú választási körzetet nyerte. Abban a körzetben Márki-Zay Péter győzött, csakúgy, mint Szentgotthárdon. A körmendiek üzenete, amit a körzetéből hozott, hogy Márki-Zaynak kell indulnia miniszterelnök-jelöltként. Az ország nyugati részén élők is őt tartják a korrupció elleni fellépés leghatékonyabb fegyverének.

(Borítókép: Márki-Zay Péter. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok