Index Vakbarát Hírportál

Az érvénytelen szavazatok többségénél az aktivisták hibáztak

2021. október 7., csütörtök 14:11

Pénteken számolják újra az előválasztás első fordulójának szavazatait azokban a választókerületekben, amelyek esetében erről döntést hozott az Országos Előválasztási Bizottság. Mint kiderült, az érvénytelen szavazatok többségénél az előválasztást segítő aktivisták nem megfelelően végezték el a hitelesítést.

Az Index még hétfőn több kérdéssel – a fellebbezések és az érvénytelen szavazatok ügyében – kereste meg írásban az Országos Előválasztási Bizottságot (OEVB).

Válaszukban azt írták: tizenegy választókerületben kértek újraszámlálást és további kettőben egyéb indítványt téve támadták meg az előválasztási eredményt.

Az OEVB a fellebbezéseket elbírálta: hét esetben elutasította a fellebbezést, hatban viszont elrendelte az újraszámlálást.

Három választókerületben az előválasztási szabályok szerint az újraszámlálás automatikus (ezt a napokban már megírtuk):

Másik három választókerületben az OEVB azért rendelte el az újraszámlálást, mert az érvénytelen szavazatok száma meghaladja az első és a második helyezett közötti különbséget:

A hat választókerület szavazatainak újraszámlálása pénteken lesz.

Az Országos Előválasztási Bizottság arról is tájékoztatást adott, hogy az előválasztás első fordulójának 33 316 érvénytelen szavazatából 25 734 szavazat hitelesítetlen szavazólap miatt lett érvénytelen.

Azaz az előválasztást segítő aktivisták nem olvasták be a QR-kódot mielőtt a szavazónak átadták volna a szavazólapot.

Az összes leadott szavazat (633813) 2,67 százaléka lett érvénytelen – tette hozzá az OEVB.

Az előválasztás hivatalos közösségi oldalán egy keddi bejegyzésben a QR-kóddal kapcsolatban kifejtették: a személyes szavazás során a kód beolvasásával lehet hitelesíteni a szavazólapot. Ha a szavazóbiztos hibázott, és egy voksoló valamelyik szavazólapját nem hitelesítette, azt annak ellenére sem számítják leadott szavazatnak, hogy a szavazólap az urnába került.

(Borítókép: Előválasztás 2021 / Facebook)

Rovatok