Index Vakbarát Hírportál

Jakab Péter: Az olyan fideszes, ha pártvezetők mondják meg, kit kell támogatni

2021. október 7., csütörtök 16:50 | aznap frissítve

A Jobbik elnöke tiszteletben tartja a Momentum döntését, hogy beállt Márki-Zay Péter mögé a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulójában, de azt nem szereti, ha sajtótájékoztatókon üzengetnek neki.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke és Orosz Anna, a Momentum alelnöke rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be csütörtökön, hogy a hódmezővásárhelyi polgármestert támogatják az előválasztáson.

Orosz Anna arra kérte a Jobbikot, hogy hozzanak világos döntést, kit támogatnak a második fordulóban. Azt várják, hogy változtassanak tartózkodó magatartásukon, Fekete-Győr András szerint a jobbikosok is Márki-Zay Pétert támogatnák.

Tiszteletben tartom a döntésüket. Azt viszont nem szeretem, amikor a szövetségeseink sajtótájékoztatókon felszólítanak arra, hogy mi, jobbikosok mit tegyünk, és mit ne. Most a Momentum mégis felszólított arra, hogy valljak színt, kit támogatok az előválasztás második fordulójában

– írta Jakab Péter Facebook-oldalán, majd megismételte pártja korábbi álláspontját:

tiszteletben tartva az előválasztás szellemiségét, és vigyázva valamennyi jelölt szavazótáborára, a Jobbik azt a jelöltet fogja támogatni, aki megnyeri az előválasztást. Nem pozícióért, nem ilyen-olyan titulusért, hanem azért, mert tiszteljük a választói akaratot.

Jakab Péter szerint a választó dönteni fog, méghozzá aszerint, hogy kit tart alkalmasnak, felkészültnek, alázatosnak.

És nem aszerint, hogy pártvezetők mit mondanak nekik. Az olyan fideszes. Azt meg nem szeretjük

– jegyezte meg a Jobbik elnöke.

Az üzengetés előzménye, hogy Jakab Péter korábban kritikát fogalmazott meg a Dobrev Klára ellen egyezkedő Karácsony Gergellyel és Márki-Zay Péterrel szemben. Fekete-Győr András pedig a Jobbiknak szólt be, amikor azt írta, a párt szavazói „elképedve nézik, hogy a DK és a Jobbik fél éve született barátsága abban csúcsosodik ki, hogy Jakab Péter éppen győzelemhez próbálja segíteni Dobrev Klárát”. A Jobbik hétfői elnökségi ülésén eldöntötték, hogy a választókat támogatják a második fordulóban, külön jelöltet nem.

(Borítókép: Jakab Péter 2021. szeptember 24-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok