Index Vakbarát Hírportál

Jakab Péter: Srácok! Mi lenne, ha nem legyőzni akarnánk egymást?

2021. október 2., szombat 12:01

Az előválasztás első fordulója után Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter megállapodtak abban, hogy összefognak az ellenzéki miniszterelnök-jelölti választás második fordulójában. Az első fordulót Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció jelöltje nyert meg. Jakab Péter szerint nem egymás ellen kéne összefogni, hanem Orbán Viktor ellen.

Egy pénteki sajtótájékoztatón jelentette be Márki-Zay Péter, hogy miniszterelnök-jelöltként és miniszterelnökhelyettes-jelöltként mennek tovább Karácsony Gergellyel a második fordulóba, de arról még nem állapodtak meg, melyikük melyik pozíciót kapná. Azt majd egy hét múlva döntik el, ki lép vissza kinek a javára.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje kifejtette: egy hármas verseny esetén „nagyon nagy a kockázata annak”, hogy Dobrev Klára lehet a közös miniszterelnök-jelölt. Márki-Zay Péter szerint azonban a Demokratikus Koalíció jelöltjének „van a legkisebb esélye arra”, hogy megverje Orbán Viktort 2022-ben a választásokon.

Jakab Péternek, a Jobbik elnökének, aki negyedik helyen végzett az előválasztás első fordulójában, és így kiesett a miniszterelnök-jelölti versenyből, nagyon nem tetszik, hogy Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter bevallottan Dobrev Klárával szemben pozicionálja magát.

Amikor kiderült, hogy nem jutok miniszterelnök-jelöltként a második fordulóba, elmondtam, engem nem a helyezés érdekel, hanem az, hogy az ellenzéki összefogás stabil maradjon, a győztest pedig teljes mellszélességgel támogatni fogom. Erre most két miniszterelnök-jelölt bejelentette, hogy a második fordulóban összefognak, hogy ne a harmadik nyerjen

– írja Jakab Péter a szombati Facebook-bejegyzésében.

A Jobbik elnöke szerint ha Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter azért fogna össze, hogy ezzel növeljék az ellenzéki szavazók számát, esetleg így bátorítsák a még bizonytalanokat, akkor üdvözölné a két jelölt összefogását. De ha azért fognak össze ketten, hogy ne a harmadik nyerjen,

azzal nem tesznek mást, mint sebeket ejtenek.

Jakab Péter úgy véli, függetlenül attól, hogy sikerül-e a tervük, vagy sem, a vesztes fél szavazói fognak sérülni, és ezzel a kormányváltás esélye.

Srácok! Mi lenne, ha nem legyőzni akarnánk egymást, hanem kiegészíteni? Mi lenne, ha nem egymás ellen fognánk össze, hanem Orbán ellen? Mi lenne, ha nem árkot ásnánk a szavazótáboraink közé, hanem egyesítenénk őket? Megmondom, mi lenne. Győznénk. Nem csak mi, hanem a nemzet. Ne játsszátok el az esélyt

– fogalmaz üzenetértékű bejegyzésében a Jobbik elnöke.

A versenyt és a küzdelmet mi sem bizonyítja jobban, hogy pénteken Gyurcsány Ferenc üzent a közösségi oldalán Karácsony Gergelynek. A Demokratikus Koalíció elnöke arra válaszolt, hogy a főpolgármester az első forduló utáni videójában kijelentette, szerinte megosztott az ellenzék.

Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke két érvet nevezett meg azzal kapcsolatban, miért kellene a Jobbiknak Dobrev Klára helyett odaállni a Karácsony Gergely–Márki-Zay Péter-szövetség mögé.

Szombaton Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke és kampányfőnöke Facebook-bejegyzésében fejtette ki, hogy mi a gondja Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter pénteken bejelentett összefogásával. „Nem lesz ez így jó, urak!” – írta a DK kampányfőnöke, aki szerint ha most bármelyik miniszterelnök-jelölt kijelenti, hogy szakértői kormányt akar, akkor a legalapvetőbb parlamenti demokratikus alapszabályt rúgja fel.

Fekete-Győr András is beszállt az üzengetésbe, szerinte a Jobbik szavazói elképedve nézik, hogy a DK és a Jobbik fél éve született barátsága abban csúcsosodik ki, hogy „Jakab Péter éppen győzelemhez próbálja segíteni Dobrev Klárát.”

(Borítókép: Jakab Péter. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok