Index Vakbarát Hírportál

Öt éve zárták be Népszabadságot

2021. október 8., péntek 14:20

2016. október 8-án jelent meg Népszabadság utolsó száma. Aznap reggel 8 óra 40 perckor a kiadó, a Mediaworks Hungary Zrt. adott ki egy közleményt arról, hogy Magyarország akkor legnagyobb politikai napilapja „negatívan befolyásolja” a teljes cégcsoport eredményeit, és 2007 óta ötmilliárd forint veszteséget hozott össze. A közlemény még a lap üzleti modelljének az átformálásáról szólt, amiből megszüntetés lett.

A bezárás híre teljességgel váratlanul érte a szerkesztőséget. Egyrészt azért, mert Népszabadságot költözés közben zárták be, a napilap éppen a Mediaworks Futó utcai irodaházából tért vissza a Bécsi úti székházba.. Másrészt azért, mert a Mediaworks közleményében szereplő állítások finoman szólva hamisan csengtek. Csak az egyik figyelemre méltó tény, hogy publikus adatok szerint a Népszabadságot 2,4 milliárd forintos eredménytartaléknál szüntették meg, amely még végelszámoláskor is benne volt a záró mérlegben.

A bezáráshoz nem volt közvetlen köze – arról a váratlansága ellenére NER-közelből is hónapok óta szivárogtak hírek –, de a Népszabadság mindössze öt nappal a bezárása előtt, október 3-án állt elő Rogán Antal helikopteres luxusútjának a történetével. A kabinetminiszter azzal kezdte, hogy letagadta az egészet, és perrel fenyegetőzött, amikor azonban elküldték neki a luxusutat bizonyító fényképeket, hallgatásba burkolózott inkább. 2016. október 27-én még kiállt egy kínos magyarázkodásba fulladó sajtótájékoztatóra, de azóta nagyrészt kerüli a nyilvános megszólalási lehetőségeket.

Ami a Mediaworksöt illeti, a kiadót a 2016. október 25-i bejelentés szerint a tulajdonos, Heinrich Pecina osztrák üzletember eladta a Mészáros Lőrinc fémjelezte Opimus Press Zrt.-nek. Heinrich Pecinát 2017-ben elítélték csalásért Ausztriában. 288 ezer eurós pénzbüntetést és 22 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott, amit aztán 2020-ban még mindig nem jogerősen 18 hónap felfüggesztettre és 144 ezer eurós pénzbírságra enyhítettek.

(A szerző a Népszabadság volt munkatársa.)

Rovatok