Index Vakbarát Hírportál

Századvég: Nem számíthat jobboldali és kormánypárti szavazatokra Márki-Zay Péter

2021. október 21., csütörtök 14:34

Bizalmatlanok a jobboldali szavazók Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt jelölttel szemben a Századvég Alapítvány kutatása szerint – derül ki abból az októberi, 1000 ember megkérdezésével készült felmérés eredményéből, melyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Az alapítvány közleményében úgy fogalmaz: Márki-Zay Péter előválasztási győzelme után „markáns vélemények és elemzések” láttak napvilágot a magyar sajtó egy részében, melyben a baloldal miniszterelnök-jelöltjeként a hódmezővásárhelyi polgármesternek esélye nyílhat a jobboldali szavazók megszólítására, ezért megvizsgálták Márki-Zay Péter támogatói bázisának összetételét a politikai önbesorolás, illetve a kétpólusú pártpreferenciák mentén.

Az alapítvány felmérése szerint azon megkérdezettek 44 százaléka, akik szívesen látnák miniszterelnöki pozícióban Márki-Zay Pétert a miniszterelnöki pozícióban, politikai önbesorolásuk alapján baloldalinak, 45 százalékuk középen állónak vallotta magát, míg a baloldal miniszterelnök-jelöltjének támogatói között a magukat jobboldalinak vallók aránya csupán 9 százalékra tehető. 

Az elemzés szerint hasonló a kép, ha a kétpólusú pártpreferenciák mentén vizsgálják Márki-Zay Péter szimpatizánsi táborának összetételét.

A felmérés rámutat arra is, hogy egy most vasárnap tartandó országgyűlési választáson a Márki-Zay Péter miniszterelnökségét támogatók 93 százaléka az ellenzéki összefogásra voksolna, míg 7 százalékuk megtagadta a válaszadást vagy nem döntött a kérdésben.

A Századvég azt is közölte: Márki-Zay Péter támogatóinak körében nem mutatható ki a Fidesz-KDNP szimpatizánsainak aránya. 

Kijelenthető, hogy Hódmezővásárhely polgármestere nem vagy kevésbé tud új, mérsékelt, konzervatív szavazókat becsatornázni a baloldali összefogásba

– fogalmaz közleményében az alapítvány. 

A Századvég egy nemrég publikált másik felméréséből az derült ki, hogy a válaszadók 51 százaléka Orbán Viktor miniszterelnököt látná szívesebben az ország élén a következő négy évben is, míg Márki-Zay Pétert a megkérdeztettek 41 százaléka támogatná. 

Schmidt Mária történész, a Terror Háza főigazgatója pedig arról beszélt: a hódmezővásárhelyi polgármester „meghekkelte” az általa megnyert előválasztást, míg Deák Dániel politikai elemző szerint Márki-Zay Péter valójában „csak a szavazatok miatt akar konzervatívnak látszani”. 

Rovatok