Index Vakbarát Hírportál

Századvég: Kevés a bizonytalan, Orbán Viktor előnyben Márki-Zay Péterrel szemben

2021. október 19., kedd 10:58

Az ellenzéki előválasztás második fordulójának eredményeként Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) jelöltje lesz Orbán Viktor kihívója 2022-ben. A Századvég közvélemény-kutatásából az derül ki, hogy a többség továbbra is a hivatalban lévő miniszterelnököt támogatná.

A válaszadók 51 százaléka Orbán Viktort látná szívesen a kormányfői pozícióban a következő négy évben is, míg Márki-Zay Péter megválasztását a miniszterelnöki tisztségre a megkérdezettek 41 százaléka támogatná. A válaszmegtagadók és a bizonytalanok aránya 8 százalék – derül ki a Századvég legújabb közvélemény-kutatásából.

A felmérés szerint Márki-Zayt a budapestiek 54 százaléka látná szívesen kormányfőként, míg ez az arány a megyeszékhelyeken élők vonatkozásában 42 százalék, a városok és a falvak lakossága körében 37-37 százalék.

Mint arról korábban beszámoltunk, Márki-Zay Péter népszerűsége Budapesten valóban vitathatatlan, a második fordulóban Dobrev Klárával szemben 18 fővárosi választókerületben 17-ben győzött, az egyetlen kivétel Budapest 12-es számú választókerülete. Noha vidéken a verseny sokkal kiegyenlítettebb volt, a szavazatszámot tekintve a fővároson kívül is a MMM jelöltje volt a befutó.

Ezzel szemben a Századvég felmérése azt mutatja, hogy Orbán Viktor újraválasztását csupán a fővárosiak 38 százaléka támogatná, ugyanakkor valamennyi vizsgált település tekintetében a válaszadók több mint fele – a megyeszékhelyen élők 52 százaléka, a városok és a falvak megkérdezettjeinek 54, illetve 56 százaléka – a regnáló miniszterelnököt látná szívesen az ország élén a 2022-es választásokat követően is.

Ahogy arról már írtunk, a Nézőpont Intézet, az Alapjogokért Központ, a Századvég Intézet, a Real-PR 93. és a Társadalomkutató legfrissebb méréseit múlt héten ismertették Budapesten a Nézőpont Intézet által szervezett, Ki nyer ma? című konferencián. A főbb megállapítások itt a következők voltak:

Karácsony esélyesebb lett volna Orbánnal szemben?

Karácsony Gergely idén májusban jelentette be hivatalosan a jelöltségét. A Századvég ekkor is felmérést készített a miniszterelnöki esélyekre vonatkozóak, ennek tanúsága szerint a főpolgármester 50-42 arányban maradt le Orbán Viktor kormányfőtől, ami egy hajszállal kedvezőbb pozíció, mint amit a mostani felmérés Márki-Zay esetében mutat. Mint ismert, az első fordulóban második helyet megkaparintó Karácsony Gergely hosszas mérlegelés után lépett vissza Márky-Zay Péter javára.

Rovatok