Index Vakbarát Hírportál

Szputnyikra Janssen: biztos, hogy Gulyás Gergely ezt így akarta?

2021. október 21., csütörtök 14:10

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai protokollja szerint két adag Szputnyikra a Pfizer, a Moderna vagy a Sinopharm oltóanyagát érdemes beadni emlékeztetőoltásként, a Janssenét nem. Gulyás Gergelynek viszont ebben a kombinációban javasolták, és így is kapta meg.

A csütörtöki Kormányinfón, amelyet percről percre követtünk, elhangzott egy újságírói kérdés, amely arra vonatkozott: a kormány tervezi-e, hogy a Szputnyik V-vel oltottak számára valahogy megkönnyíti az utazást. (A Szputnyik V-t igen kevés ország fogadja el beutazáskor, hisz nem uniós beszerzésből származó vakcina.)

Gulyás Gergely azzal reagált,

igazából nincs szükség ilyen lépésre, hisz két Szputnyik-adag után ő is kapott egy harmadikat – a Janssen vakcinájából. 

Egész pontosan úgy fogalmazott, nem utazási okok miatt döntött így, az m-RNS-t egyszerűen még olyan új technológiának tartja, hogy azzal jobb várni. Megkérdezett két orvost, akik azt mondták, két hónappal az első két adag beadása után nem ajánlják a Janssen vakcináját, de nyolc hónap után egész nyugodtan be lehet adatni. 

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő Facebook-posztjában jelezte, hogy a Szputnyik után beadott Janssen-vakcina még a kormányzati honlap tájékoztatása szerint sem lehetséges a magyar állampolgárok számára, ezért az ügyben azonnali tájékoztatást és bocsánatkérést vár el a kormánytól.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a nyáron táblázatban tudatta a háziorvosokkal, milyen keresztoltást adhatnak be:

Az a típusú kereszt- vagy boosteroltás, amelyet tehát Gulyás Gergely kapott, nem volt benne az NNK táblázatában, vagyis a szakmai protokollal szembemenve kapta meg az emlékeztetőadagot.

Még szeptember elején foglalkoztunk vele, hogy a Sinopharmmal vagy Szputnyikkal oltott magyarok bőszen keresik a kiskaput, hogy külföldre mehessenek, hisz ezeket az oltásokat a legtöbb uniós országban nem fogadják el. A NNK protokollja szerint a sinopharmosok kérhetnek Janssent, akik viszont az orosz oltóanyagot kapták, nem tehetnek így.

Hozzánk is több helyről futott be olyan infó, hogy sok szputnyikos az előírással szembemenve kért Janssent, ami azért probléma, mert mindkettő vektorvakcina.

Mind a Szputnyik, mind a Janssen vektorvakcina, ráadásul mindkettő ugyanazt az adenovírust tartalmazza. Ez azt jelenti, hogy a két adag orosz oltóanyag által keletkezett immunválasz semlegesíti a harmadikként beadott Janssent, vagyis ez a kombináció kifejezetten hátráltatja a védelem kialakulását. Semmiképp sem ajánlom, komoly gondokhoz vezethet

– mondta akkor nekünk Falus András immunológus, aki több kollégájával összeállított egy szakmai ajánlást a harmadik oltásra vonatkozóan.

Ez alapján Gulyás Gergely nem örülhet túlzottan annak, hogy két Szuptnyik-vakcina után egy adag Janssent kapott.

(Borítókép: Gulyás Gergely 2021. október 21-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok